Back

Нормално раждане след секцио в 11 стъпки

Вагиналното раждане след секцио (в българския се наложи акронимът ВБАК – от английското VBAC: vaginal birth after cesarean) е по-добър вариант от автоматично повторно секцио за голяма част от жените. Здравните рискове, които се свързват с планирано секцио, са около 5 пъти по-големи в сравнение с рисковете при ВБАК. Британките Хелън Чърчил – дългогодишен преподвател и изследовател и професор Уенди Савидж, лекар, преподавател и почетен консултант по акушерство и гинекология, обобщават 11 фактора, които доказано влияят на успеха на вагиналното раждане след секцио:

1. Причината за предишното секцио – ако не е налице този път, имате много по-висок шанс за вагинално раждане. Конкретно обаче ако причината е била диспропорция между размерите на таза и главата на бебето, в 2/3 от случаите жени с такава история успяват да родят вагинално (!).
2. По-късно пристигане в болницата – това обикновено означава, че е по-малко вероятно да Ви бъдат приложени интервенции, които да намалят шансовете за вагинално раждане. Можете да използвате различни мерки за облекчаване на дискомфорта в дома си до момента, в който прецените че се налага да тръгнете за болницата.
3. Жената не е под постоянно наблюдение на фетален монитор, който ограничава движението, може да доведе до по-силни болки и стрес и да повлияе зле на хода на раждането. Авторките споменават, че според някои изследвания измерване на тоновете през 5 минути е също толкова ефективно.
4. Ако ще се използва епидурална упойка, това да е на по-късен етап – след постигане на поне 4 см разкритие. Този вид упойка обикновено налага постоянно следене на монитор и има своите недостатъци (виж т. 3).
5. Раждането да не се предизвиква или ускорява.
6. Ако сте имала предишни вагинални раждания, това увеличава вероятността да родите вагинално след секцио. Още по-голям е шансът, ако вагиналното раждане е било след секциото.
7. Приемане на вода и храна – за раждащата жена е важно да е добре хидратирана и да приема леки храни като източник на енергия. Не е основателна политиката на някои болници ‘нищо през устата’ по време на раждането. В книгата се препоръчва прием на въглехидрати и избягване на месо и мазни храни.
8. Движение по време на раждането.
9. Без ограничение на продължителността на раждането – за жената е най-добре да ражда толкова време, колкото е необходимо, без да се чувства пристисната от времеви ограничения или да се притеснява, че нещо не е наред ако раждането не се случва „по график.“
10. Постоянна подкрепа – възможността да раждате под грижата на медицински специалисти, които познавате и с които имате изградена връзка увеличава шансовете Ви да родите вагинално след секцио. Обратно, постоянната смяна на персонала и многото непознати лица могат да имат негативен ефект. За раждащата жена е от голямо значение да има постоянна подкрепа от хора, на които има доверие.
11. Акушерска грижа – когато раждането протича под грижата на акушерки възможно най-дълго време, интервенциите са по-малко, а това увеличава шансовете за ВБАК.

Източник: Churchill, H. and W. Savage. Vaginal Birth After Cesarean. MUP, 2008.

    1 Comment

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *