Назад

Дулата оказва емционална и физическа подкрепа по време на бременността, раждането и първите седмици след това. Ето и информация за пълният пакет „Дула за раждане“ с мен, Йоанна:

Роля и задължения на дулата

 • Като дула, аз работя независимо. Работя за теб, не за твоя лекар, акушерка или болница.
 • Ще се срещнем 2 (два) пъти преди раждането по време, удобно на двете ни. По време на тези срещи можем да обсъдим опциите, които имаш и да разгледаме плана ти за раждането. Това ще е от полза за теб, защото помага да подредиш приоритетите си и да можеш да предадеш своите желания на медицинските лица, които ще се грижат за теб по време на раждането.
 • Би било добре таткото също да присъства на тези срещи.
 • До раждането ще продължим да поддържаме връзка през Messenger, Viber или по телефон.
 • Можем да правим и допълнителни срещи при желание от ваша страна, като те се заплащат на стандартната цена за консултация.
 • Аз мога да дам информация за изборите, които имате. Но отговорността да решите какъв план е най-подхдящ за теб е изцяло ваша (твоя и на таткото). Вие ще прецените своите потребности и предпчитания и ще ги обсъдите със своя лекар.
 • Ще бъда на линия, за да те подкрепям по време на раждането считано от 14 дни преди термина ти.
 • Ще остана с теб до 12 часа по време на раждането. След раждането, ако желаеш, мога да остана с теб 2 часа. Изключение правят кратки почивки и време за закуска, ако има възможност. Ще почивам по-дълго в случай, че ми се обадиш на много ранен етап, като ще договаряме за колко време и кога.
 • Мога да ти помагам да използваш немедицински техники за облекчаване на болката по време на раждането, като например дишане, масаж, топли компреси, вана или душ, смяна на позициите и други.
 • Всяка информация за раждането ти е конфиденциална и няма да бъде споделяна от мен с никого.
 • Ще ти помогна да започнеш кърменето ако желаеш.
 • След раждането ще се срещнем един път, като това може да бъде в деня след раждането, деня, когато се приберете от болницата, или всеки един друг предпочитан от теб ден. Ще се старая да отговарям на въпросите ти или да те свържа с друг професионалист когато е необходимо. Допълнителните срещи (след тази) след раждането се заплащат по стандартната цена.

Разкази на някои от жените, които съм подкрепяла като дула

И сега какво да те правя?!

Как родих със сестра си

The journey of baby Joana to this world

Можеш!

Твоето раждане, твоите решения

До къде стигат компетенциите на дулата

 • Аз няма да взимам решения от твое име. Ще ти дам инфрмация, която може да е полезна за теб и партньора ти, че да направите информиран избор.
 • Дулата не извършва клинични дейности и не е медицинско лице. Тя осигурява информация и физическа и емоционална подкрепа.
 • Дулата не може да измери кръвно, да проверява за разкритие или детски сърдечни тонове, да поставя диагнози, да назначава лекарства или да извършва каквато и да е друга медицинска дейност. Моята роля е ограничена до това да се грижа за твоя физически, емоционален и информационен комфорт.
 • Аз няма да ти дам медицински съвети или да препоръчам алтернативна терапия / лечение. Информцията получена от мен не може да замести консултация с лекар или друго медицинско лице. Ваша отговорност е да потърсите съвет от квалифициран специалист, ако имате медицински проблем или въпрос.
 • Аз няма да говоря с твоя лекар или акушерка от твое име. Мога да обсъдя с теб твоите притеснения и да ти кажа какви опции имаш в дадената ситуация, както и да ти помогна да зададете въпросите си. Но ти и твоят партньор ще трябва да комуникирате своите нужди и притеснения с медицинския персонал.

Твоят ангажимент

 • Ти поемаш ангажимент да подготвиш писмен или устен план за раждането и да го обсъдиш (целия или или основните точки в него) с медицинските лица, които ще пръсъстват на раждането. За мен също е важно да съм запозната с него. Добре е да посетиш родилното отделение, в което планираш да раждате, ако има такава възможност.
 • Когато смятате, че раждането е започнало, ти или таткото ще ми се обадите, дори да не си сигурна. Ако водите изтекат, ще ми се обадите, за да мога да се подготвя да присъствам на раждането. Ще те подкрепям по телефона до момента, в който прецените, че бихте искали да дойда при вас. Ако по някаква причина нямате възможност да се свържете с мен при започнало раждане, ще ми оставите съобщение в един от каналите, които сме ползвали за комуникация до този момент.
 • Ще имам нужда от около 40 минути до 1 час, за да стигна до вас от момента, в който сте ми казали, че искате да се присъединя. Ако не сме се чули по телефона, а сте ми изпращали съобщения, важно е да има потвърждение от мен, че ще тръгна, в противен случай може да не съм видяла съобщенията.
 • ти и таткото ще решите кога трябва да тръгнете за болницата. Аз мога да дам информация за общи препоръки и обичайни практики, но решението ще е ваше.

Таксата за гореописаната подкрепа: 2 срещи преди раждането по 1 час, подкрепа до 12 часа по време на раждането и едно посещение след раждането е 500 лева. В рамките на една седмица след подписване на договор и попълване на анкета се дължи депозит от 300 лева. Остатъкът от сумата се заплаща на втората среща преди раждането.

Тази цена не важи онлайн услугата. Вижте тук условията за виртуална подкрепа от мен.

В случай, че няма възможност да Ви придружавам в болницата по предварително известна причина, цената на пакет „Дула до болницата“ е 300 лева. Този пакет включва 2 срещи преди раждането, подкрепа до 12 часа по време на раждането до момента, в който отидете в болницата и едно посещение след раждането.

Можеш да се свържеш с мен на 0885 210 764 или във Фейсбук страницата ми, за да уточним детайлите. Ще се радвам да работим заедно!

Ако имаш допълнителни въпроси и предпочиташ да си пишем по мейл, попълни тази форма.

Моля опиши накратко основните си въпроси / притеснения, както и от какъв тип услуга имаш нужда.