Назад

Събира се група за онлайн курс „Подготовка за раждане и кърмене“, който ще се проведе в Zoom. Ще има записи от срещите, достъпни 60 дни.

Ако имаш интерес и искаш да запазиш своето място, моля пиши ми тук, или се свържи с мен по телефон или Вайбър на номер 0885 210 764

Цена: 180 лева за двойка. Курсът в група стартира при минимум трима записани участника. Индивидуален курс може да започне по всяко време, като цената му е 400 лева.

Ако пък терминът ти е преди това или имаш нужда от индивидуална подкрепа и подготовка за раждането, свържи се с мен, за да обсъдим вариант за индивидуално обучение или да запазиш час за консултация.

Цели на курса:

По време на курса ще усвоите поне 2 основни техники на дишане, множество немедикаментозни методи за обезболяване, ще изпробвате различни позиции, които улесняват раждането. След приключването му участниците ще познават процеса на раждане, болничните практики и процедури и ще имат изготвен личен план за раждането. Групата ще остане активна, като ще Ви подкрепям по email / Messеnger / Viber и телефон и след приключване на курса, до 14тия ден след раждането. Ще продължим да обсъждаме възникнали въпроси и ситуации.

Всички курсове на “Сърце до сърце” са базирани на материали на Childbirth International (CBI) и се водят от сертифицирана дула и обучител за раждане на тази организация.

Разкази на някои от жените, посетили курс при мен: 

Таня: Раждане без страх

Моника: Прераждане

Александра: Вълненията от първото раждане

Курсът се състои от 4 модула с продължителност между 2 и 3 часа. Съдържанието на модулите е описано по-надолу на страницата. Могат да се провеждат онлайн или присъствено.

Има възможност и за избиране само на тези модули, които желаете да покриете (описанието вижте по-долу).

Структура на курса:

Стъпка 1: Опознай раждането

Терминология
Какво се случва по време на раждането
Как функционира тазът
Как звучи раждането
Как изглежда раждането
Нуждите на раждащата жена

Стъпка 2: Овладей болката 

Страх и напрежение по време на раждането
Използване на дишането като стратегия
Обезболяване на раждането
Пози по време на раждането
Как да обсъждаме опциите си с медицински лица
Техники за масаж
Отпускане с помощта на докосване
Други помощни средства
Ами ако … (възможни сценарии)

Стъпка 3: Направи избор

Кой избира?
Какво е активен мениджмънт на раждането? Какво е изчаквателният подход?
Обичайни процедури и интервенции. Каскада от интервенции
Стратегии за справяне в трудни ситуации (сценарии)
План за раждане.
Тема по Ваш избор

Стъпка 4: Подготви се за кърменето

Причини да кърмим
Как работи кърменето
Как да разбера дали …. е нормално
Позициониране на гърдата
Често срещани затруднения

Обща информация за курсовете на “Сърце до сърце”

Целта на курсовете на Childbirth International не е да запомните набор от факти за раждането, а да Ви помогнат да усвоите практически умения, които да можете да прилагате дълго след края на курса. За да постигнем тази цел, ние правим връзки между информацията и реалността – т.е. помагаме Ви да РАЗБЕРЕТЕ фактите, използвайки след това тези връзки като основа за изграждане на УМЕНИЯ.

Вариантите на обучение са два: групово или индивидуално. Ако изберете индивидуално обучение (заедно с партньора), курсът започва тогава, когато сте готови, организацията е гъвкава и съобразена със свободното Ви време, а темите можете да избете от изброените по-горе, или пък да определите сами. Свържете се с мен, ако това е Вашият вариант.

За предстоящи групови обучения тук, във Фейсбук страницата на “Подкрепа за раждане” . Ако в момента няма планирано такова, свържи се с мен, за да планираме 🙂

Цели на курса:

  • Да даде на родителите умения, които да използват през бременността, раждането и ранните дни и месеци на родителството.
  • Да даде възможност на бъдещите родители да осъзнаят и обсъдят страховете и притесненията си и да потърсят начини да се справят с тях.
  • Да осигури информация и умения, с които участниците в курса да могат да защитават своя избор и решенията, които взимат.
  • Да се изградят приятелски отношения между участниците, за да продължат да се подкрепят и след края на обучението си.

Всеки курс е интерактивен и практически насочен. Информацията, която се предоставя в него, е базирана на доказателства.

Когато се провежда в група, курсът продължава 12 часа – обикновено разпределени в 4 срещи по 3 часа. Цената на групово обучение е 180 лева за двойка, при минимум 3 двойки.

При индивидуално обучение, курсът е 8 часа – 4 срещи по 2 часа. Цената на индивидуалното обучение е 400 лева за двойка. Можете да заявите и допълнителни срещи по желание от вас теми. За запис на онлайн курс в индивидуален формат се доплащат допълнително 50 лв; за групов формат записите са включени в цената.

И при двата варианта съществува опция да поръчате само някои от четирите модула (виж по-горе).

За кого е подходящ курсът?

Курсът е подходящ за родители, които очакват първо или поредно дете и е предвиден да се провежда през втория или третия триместър на бременността.

Важно:
Голяма част от обучението е под формата на дискусии, ролеви игри и други дейности, различни от лекция. Не очаквайте аз да говоря през цялото време. Бъдещите родители, в желанието си да научат “всичко”, често имат готовност да слушат много дълго време, но това не е най-ефективният начин за учене.

Childbirth International държи на подхода “активно учене”, при който участниците в курса са дейна страна от процеса на обучение.

Материалите, които ще получите по време на курса, са собственост на Childbirth International, разработени са за нашите курсисти и не могат да бъдат копирани и разпространявани по никакъв начин.

И накрая нещо интересно:

През октормври 2018 година СЗО публикува препоръчителни извънклинични мерки (виж документа) за намаляване на ненужните цезарови сечения. След проведени изследвания, едно от нещата, които организацията препоръчва, е обстойна предварителна на жената и партньора за раждането.

Именно здравното обучение преди раждането е фокус в документа. Препоръчва се жените и техните партньори да участват в сесии за страха от раждането и болката, за фармакологичните методи за обезболяване и техните ефекти, за не-медикаментозните методи за обезболяване, за предимствата и недостатъците на ЦС и естественото раждане, за индикации и контраиндикации за ЦС.

Всички тези теми плюс още много ще покрием на курса за активно раждане.

Звучи добре? Моля свържете се с мен

и да започваме!

Имаш още въпроси? Попълни тази форма за контакт и ще получиш отговори 🙂

Моля опиши накратко основните си въпроси / притеснения, както и от какъв тип услуга имаш нужда.