Следващият курс, който ще водя, ще бъде онлайн програма за “Подготовка и подкрепа за раждане без страх.” Началото е на 23 октомври 2021. Повече информация и регистрирация за участие тук.

Ако имате въпроси, можете да се свържете с мен по телефон или Вайбър на номер 0885 210 764, или да ми пишете тук.

Ако терминът Ви е преди ноември 2021 или имате нужда от индивидуална подкрепа и подготовка за раждането, свържете се с мен или запазете час за консултация.

По време на курса ще усвоите поне 2 основни техники на дишане, множество немедикаментозни методи за обезболяване, ще изпробвате различни позиции, които улесняват раждането. След приключването му участниците ще познават процеса на раждане, болничните практики и процедури и ще имат изготвен личен план за раждането. Групата ще остане активна, като ще Ви подкрепям по Messеnger / Viber и телефон и след приключване на курса, до 14тия ден след раждането. Ще продължим да обсъждаме възникнали въпроси и ситуации.

Всички курсове на “Подкрепa за раждане във Варна” са базирани на материали на Childbirth International (CBI) и се водят от сертифицирана дула и обучител за раждане на тази организация.

Разкази на някои от жените, посетили курс при мен: 

Таня: Раждане без страх

Моника: Прераждане

Александра: Вълненията от първото раждане

Курсът се състои от 4 модула с продължителност между 2 и 3 часа. Съдържанието на модулите е описано по-надолу на страницата. Могат да се провеждат онлайн или присъствено.

Има възможност и за избиране само на тези модули, които желаете да покриете (описанието вижте по-долу).

Структура на курса:

Стъпка 1: Опознай раждането

Терминология
Какво се случва по време на раждането
Как функционира тазът
Как звучи раждането
Как изглежда раждането
Да се научим да се отпускаме
Нуждите на раждащата жена
Позитивни истории и образи от раждането

Стъпка 2: Овладей болката 

Страх и напрежение по време на раждането
Използване на дишането като стратегия
Обезболяване на раждането
Пози по време на раждането
Как да обсъждаме опциите си с медицински лица
Техники за масаж
Отпускане с помощта на докосване
Други помощни средства
Ами ако … (възможни сценарии)

Стъпка 3: Направи избор

Кой избира?
Какво е активен мениджмънт на раждането? Какво е изчаквателният подход?
Обичайни процедури и интервенции. Каскада от интервенции
Стратегии за справяне в трудни ситуации (разиграване на сценарии)
План за раждане.
Тема по Ваш избор

Стъпка 4: Подготви се за кърменето

Причини да кърмим
Как работи кърменето
Как да разбера дали …. е нормално
Позициониране на гърдата
Често срещани затруднения
Следродилна депресия
Бебето ми плаче
Как да взимаме решения като родители: примерни ситуации

Обща информация за курсовете на “Подкрепа за раждане във Варна”

Целта на курсовете на Childbirth International не е да запомните набор от факти за раждането, а да Ви помогнат да усвоите практически умения, които да можете да прилагате дълго след края на курса. За да постигнем тази цел, ние правим връзки между информацията и реалността – т.е. помагаме Ви да РАЗБЕРЕТЕ фактите, използвайки след това тези връзки като основа за изграждане на УМЕНИЯ.

Вариантите на обучение са два: групово или индивидуално. Ако изберете индивидуално обучение (заедно с партньора), курсът започва тогава, когато сте готови, организацията е гъвкава и съобразена със свободното Ви време, а темите можете да избете от изброените по-горе, или пък да определите сами. Свържете се с мен, ако това е Вашият вариант.

За предстоящи групови обучения тук, във Фейсбук страницата на “Подкрепа за раждане” . Ако в момента няма планирано такова, свържете се с мен, за да планираме 🙂

Цели на курса:

  • Да даде на родителите умения, които да използват през бременността, раждането и ранните дни и месеци на родителството.
  • Да даде възможност на бъдещите родители да осъзнаят и обсъдят страховете и притесненията си и да потърсят начини да се справят с тях.
  • Да осигури информация и умения, с които участниците в курса да могат да защитават своя избор и решенията, които взимат.
  • Да се изградят приятелски отношения между участниците, за да продължат да се подкрепят и след края на обучението си.

Всеки курс е интерактивен и практически насочен. Информацията, която се предоставя в него, е базирана на доказателства.

Когато се провежда в група, курсът продължава 12 часа – обикновено разпределени в 4 срещи по 3 часа. Цената на групово обучение е 10 лева на час.

При индивидуално обучение, курсът е 8 часа – 4 срещи по 2 часа. Цената на индивидуалното обучение е 15 лева на час. Можете да заявите и допълнителни срещи по желание от Вас теми.

И при двата варианта съществува опция да поръчате само някои от четирите модула (виж по-горе).

За кого е подходящ курсът?

Курсът е подходящ за родители, които очакват първо или поредно дете и е предвиден да се провежда през втория или третия триместър на бременността.

Важно:
Голяма част от обучението е под формата на дискусии, ролеви игри и други дейности, различни от лекция. Очаквайте аз да говоря около 40% от времето (може да не важи съвсем точно за индивидуалната форма). Бъдещите родители, в желанието си да научат “всичко”, често имат готовност да слушат много дълго време, но това не е най-ефективният начин за учене.

Childbirth International държи на подхода “активно учене”, при който участниците в курса са дейна страна от процеса на обучение.
Голяма част от материалите, които ще получите по време на курса, са собственост на Childbirth International, разработени са за нашите курсисти и не могат да бъдат копирани и разпространявани по никакъв начин.

И накрая нещо интересно:

През октормври 2018 година СЗО публикува препоръчителни извънклинични мерки (виж документа) за намаляване на ненужните цезарови сечения. След проведени изследвания, едно от нещата, които организацията препоръчва, е обстойна предварителна на жената и партньора за раждането.

Именно здравното обучение преди раждането е фокус в документа. Препоръчва се жените и техните партньори да участват в сесии за страха от раждането и болката, за фармакологичните методи за обезболяване и техните ефекти, за не-медикаментозните методи за обезболяване, за предимствата и недостатъците на ЦС и естественото раждане, за индикации и контраиндикации за ЦС.

Всички тези теми плюс още много ще покрием на курса за активно раждане.

Звучи добре? Моля свържете се с мен

и да започваме!