Назад

VBAC е акроним, който навлезе в българския директно от английски език. Означава нормалнo раждане след цезарово сечение (Vaginal Birth After Cesarean). Една от причините да се наложи употребата му в България по този начин (често казваме и пишем ВБАК) е за съжаление липсата на специализирана информация на български език по темата. Информация за VBAC черпим все още основно от източници на английски език. Ето тук можете да прочетете (на български) малко по-подробно за някои специфики на този тип раждане.

Моето собствено раждане след 2 секцио беше вдъхновението ми да не спирам да говоря и чета за раждането, да стана дула и обучител за раждане и да помогна на повече жени да изживеят радостта от раждането. С много вълнение събирам тук вдъхновяващи разкази на жени от различни места. С някои от тях съм работила лично, с някои не, но вярвам, че е важно и има смисъл всички тези истории да бъдат споделени.

Разказите за нормално раждане след секцио са много специални, тъй като за такова раждане често трябва повече подкрепа и подготовка от обичайно. Надявам се събраните разкази за раждане след секцио от различни градове в България да Ви вдъхновят да искате повече за своето раждане.

За още вдъхновение заповядайте в групата ми “Раждане във Варна: информиран избор и подкрепа” – дори и да не сте от Варна 🙂

[catlist name=vbac-stories numberposts=10 author=yes pagination=yes pagination_prev=”← предишна страница” pagination_next=”следваща страница →” title=yes date=yes dateformat=”l, j F Y” customfield_display=Автор thumbnail=yes thumbnail_size=600,400 excerpt=yes excerpt_strip=yes excerpt_size=445 posts_morelink=продължение template=proba]