Back

Бременност, раждане и COVID-19

Акушерката Недка Петрова обобщава препоръките към бременните жени към момента, с уточнението, че ситуацията е динамична и във всеки момент е възможно да има промени. Препоръките са изготвени по информация от Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация, Кралския колеж на акушерките, Великобритания и други.

COVID-19

Информация за бременни жени и техните семейства

Бременните жени спадат към т.нар уязвима група от населението, поради неяснотата на ефекта на коронавируса върху организма на бременната, развитието на бременността и плода. Лекари, акушерки и медицински специалисти имат необходимите опит, знания, медикаменти и технологии за лечение на бременни жени с вирусни инфекции. Поддържайте връзка с наблюдаващите бремнността ви специалисти и не предприемайте диагноза и лечение без да сте се консултирали с тях. При притеснения относно здравето ви или на нероденото ви бебе може да звъните на денонощен телефон: 02 807 87 57 в Министерство на здравеопазването или на национален телефон 112.

Бременните жени имат същата вероятност да се заразят с коронавирус като всички останали. Към момента е ясно, че бременните, заразени с коронавирус могат да изпитат леки или умерени симптоми на настинка/грип. Бременна със съпътстващо заболяване, като астма или диабет, може да се почувства по-зле в сравнение със здрава бременна. Бременността може да промени начина, по който тялото се справя с тежки вирусни инфекции и те могат да протекат по-тежко през бременността, но засега няма категорични доказателства, че инфектираните бременни са изложени на по-голям риск от усложнения.

COVID-19 е слабоизвестен вирус и информацията се актуализира постоянно. Към момента няма доказателства за повишен риск от спонтанен аборт при едноплодна и многоплодна бременност, и при спонтанна и изкуствена бременност. Няма данни, че вирусът може да засегне развиващото се бебе/та. При ражданията на четири жени с коронавирусна инфекция в Китай, вирус не е открит в новородените им бебета. Експертното мнение е, че е малко вероятно плодът да бъде в риск по време на бременност и че вируса може да причини аномалии в бебето.

Диагностицирането на коронавирусна инфекция при бременни жени се извършва при условията наложени от здравните органи. Бременните се тестват както всички заразени, чрез вземане на натривки от устата и носа, извършват се кръвни тестове, тестове на храчки и други, според ситуацията.

Ако тестът за COVID-19 е положителен се оценява състоянието ви и трябва да бъдете информирани за плана за изолация, лечение и проследяване на бременността. Ще бъдете карантинирани и лекувани у дома или в болница. Независимо къде се намирате ще бъдете лекувани адекватно и без риск за благополучието на вас и вашето бебе/та. Следвайте стриктно препоръките на здравните органи, валидни за всички граждани. Не нарушавайте карантината си, освен с изрично разрешение, поддържайте активна връзка с акушер-гинеколога, акушерката, личния си лекар и телефон 112.

Препоръки за намаляване на риска от заразяване с коронавирус

Изолирайте се напълно или поне ограничете контактите си само до най-важните членове на семейството. Стойте в дома си и помолете хората, с които живеете да стоят вкъщи за да избегнат внасянето на инфекцията в дома ви.

Редовно и ефективно мийте на ръцете си на обществени места, в дома или на работното си място.

Спазвайте актуалните противоепидемични мерки на здравните органи, валидни за цялото население.

Ако развиеете по-тежки симптоми или се възстановявате бавно, свържете се с личния лекар или наблюдаващия бременността ви лекар или акушерка, а при промяна в дишането и/или сърдечната дейност се обадете на телефон 112.

Работете от вкъщи. Ако работите в обществена организация, помолете да ви преместят или да организират работата ви, така че да се намалят контактите ви. Обсъдете възможностите със Службата по трудова медицина, чиито експерти разработват съвети за работни условия за бременни жени.

Препоръки за грижи през бремеността

Наблюдение на бременността

Провеждането на плановите женски консултации зависи от необходимостта им. Обсъдете с вашият лекар и акушерка наложителните прегледи и изследвания. Поддържайте връзка с наблюдаващите бременността ви специалисти по телефона или чрез интернет. В клиниката и в кабинета избягвайте контакти, включително и с деца, защото всеки човек може да е носител на коронавирус.

Според актуализираните препоръки на Мининстерство на здравеопазването, въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, задължителните изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността лекар, се извършват.

Пълният текст на препоръките може да откриете на: http://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministerstvoto-na-zdraveopazvaneto-izgotvi-prepork/.

Препоръки при пътуване

Не пътувайте с обществен траспорт, а използвайте частен, за вас самата.

Следете съветите на държавните здравни органи, които редовно се актуализират, в съответствие с развиващата се ситуация в страната и по света. Ако по каквато и да е причина ви се налага да пътувате в чужбина си осигурете здравна застраховка, която има покритие за раждане и грижи за вас и бебето/та извън страната.

Полезни практически съвети

Стойте у дома и не допускайте посетители.

Проветрявайте стаите, където се намирате, като отворите прозорец, а не вътрешни врати в дома ви.

Отделете се от членове на домакинството, които има опасност да са заразени и използвайте собствени кърпи, посуда и прибори за храна, а при необходимост се хранете отделно, по различно време.

Използвайте приятели, роднини, а при възможност услуги за доставка на храна и покупки, като продуктите се оставят пред вратата на дома ви.

Помислите за онлайн занимания и физически упражнения, за да поддържате психическото и физическото си здраве, като например йога или пилатес за бременни.

Не присъствайте на събирания на хора по каквито и да е причини.

Прекратете посещенията на предродилни обучения, независимо къде и кой ги организира и потърсете онлайн варианти.

Помолете женската консултация да се проведе във време и кабинет където няма да имате контакти с други бременни.

Пътувайте с частен транспорт или с линейка, в спешните случаи и предупредете здравното заведение предварително за да подготвят персонал и помещения преди пристигането ви.

Не посещавайте спешните кабинети на родилните отделения или спешни болнични отделения, освен ако не се налага или по съвет на специалистите обслуждащи телефон 112.

Ако има съмнение или потвърдена коронавирусната инфекция, като превантивна мярка, се препоръчва да се направи ултразвуково изследване на бебето, плацентата и околоплодните води, най-добре след възстановяването ви, както и по преценка на лекар.

Препоръки за грижи по време на раждане

Акушерските и неонатологични екипи от специалисти гарантират, че вие и вашето/те бебе/та ще получите безопасни и качествени грижи, възможно най-близки с плана ви за раждане. Те ще ви приемат и осигурят спокойна и сигурна среда за раждане и отглеждане на бебето ви.

Препоръки за раждене при незаразени бременни

Ако не сте заразена от коронавирус, преди да започнете да раждате, в зависимост от бременността ви, обсъдете с вашия лекар къде и как ще раждате. Не се налага промяна в плана за раждане, ако сте здрава и бременността е неусложнена.

Няма основание да се прави постоянен мониторен контрол по време на раждането, но поради факта, че не винаги симптомите на коронавирус се откриват лесно, може да се предпочете непрекъснат мониторинг на детските сърдечни тонове и периодчно следене на базовите виталните показатели на бременната при раждане. Както при всяка инфекция се препоръчва естествено раждане и бързо възстановяване, освен в случаите, в които се налага оперативно родоразрешение.

Кърмето се стимулира тъй като майчиното мляко единствено осигурява имунна защита на новороденото ви.

Обичайно се препоръчва бъдещият татко да присъства по време на раждане. При противоепидемични мерки партньорът ви може да не бъде допуснат в родилна зала, а престоят му в родилно отделение след раждането ви ще бъде ограничено. Обсъдете спокойно с болничния персонал времето и условията за посещения и спазвайте разпоредбите.

Препоръки за раждане при предполагаема или доказана коронавирусна инфекция

При започване на раждането информирате родилното отделение, където ще раждате, че подозирате или имате доказана коронавирусна инфекция. Ако имате леки симптоми, може да бъдете помолени да останете у дома до започването на регулярни контракции, така нареченото ранно раждане.

Като предпазен подход при започнало раждане, бременните жени с предполагаем или потвърден коронавирус, се препоръчва да бъдат приети в болница за наблюдение на сърдечната дейност на бебето и дишане и ниво на кислород на раждащата. В тези случаи не се препоръчва продължителен престой по време на раждане у дома.

Понастоящем няма доказателства, че при потвърден коронавирус, е по-безопасно оперативното родоразрешение в сравнение с вагиналното, така че се препоръчва да се следва хода на естественото ви раждане, основано на вашите желания. Ако вашето състояние налага спешно родоразрешение, може да се наложи цезарово сечение.

Не се препоръчва водно раждане, тъй като COVID-19 e открит и в изпражнения. Освен това е възможно да няма налични предпазни средства за персонала при раждане във вода.

Няма доказателства, че жените с коронавирус не могат да имат епидурален или спинален блок, или други методи на обезболяване по време на раждането, при спазване на правилата за асептика.

Тъй като това е нов вирус, няма потвърдени данни за бременни, диагностицирани с коронавирус през третия триместър на бременността, предали вируса на бебета си в утробата.

Препоръчва се при подозрение или потвърден коронавирус и при налични възможности, новороденото да бъде тествано за коронавирус. При условие, че бебето е добре и не се нуждае от грижи в неонатологично отделение, няма основание да не е с майката след раждане. Данни от Китай, сочат, че жени с потвърден коронавирус са били съветвани да се разделят с бебето си в продължение на 14 дни. Това обаче може да има потенциални отрицателни ефекти върху кърменето и връзката майка-бебе. Препоръчва се рисковете и ползите да се дискутират с неонатолозите, грижещи се за бебето ви.

Контактът кожа до кожа след раждане и при кърмене крие риск новороденото да се зарази по въздушно-капков път от майка си, но рисковете се преценяват от лекарите и възможностите се обсъждат с майката.

В изключителни случаи, ако състоянието на бременната е критично в резултат на усложнения причинени от коронавирус, може да се наложи бременността да бъде прекъсната по-рано в интерес на майчиното здраве. Тези решения са вземат от мултидистциплинарни екипи, според всеки конкретен случай и със съгласието на бременната.

Препоръки при кърмене и изкуствено хранене на бебе/та от майка с предполагаем или потвърден

COVID-19

В момента няма доказателства, че вирусът преминава в кърмата и при добре известното значение на майчиното мляко, майките се насърчават да хранят бебета си с кърма. Основният риск при кърмене е, че близък контакт между вас и вашето бебе може да доведе до заразяване на бебето след раждане. Спазвайте съветите за рисковете и ползите от кърменето на медицинските професионалисти, но при недоказан категорично риск, не лишавайте бебето си от ценната коластра/първо мляко.

Измийте ръцете си, преди да докоснете бебето, помпата за гърди или бутилките за кърма.

Ако има осигурена, носете маска за лице, докато кърмите/храните бебето си.

Опитайте се да не кашляте или кихате в близост до бебето си или докато кърмите.

Помислете дали да не изцеждате мляко, а друг да храни вашето бебе.

При използване на помпа, следвайте препоръките за почистване и стерилизирайте след всяка употреба.

Ако храните бебето си с изкуствено мляко, следвайте стриктно указанията за приготвяне и стерилизация.

Препоръки към бременните жени, които работят в риск от заразяване с COVID-19

Доколкото е известно, повечето бременни медицински специалисти не са по-податливи на вируса, отколкото техните небременни колеги. Няма убедителни доказателства, че коронавирусът може да повлияе на растежа на плода, но тъй като е известно, че други подобни вируси причиняват ограничаване на растежа, се препоръчват допълнителни ултразвукови изследвания през бременността.

Ако работите в здравеопазването и сте бременна, следвайки съветите за употреба на лични предпазни средства и спазвайте препоръките за бременни жени. Обсъдете вашите индивидуални обстоятелства със Службата по трудова медицина.

Бъдете здрави!

Настоящите препоръки са изготвени по информация от Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация, Кралския колеж на акушерките, Великобритания и други.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *