Back

Как да се подготвя за секцио

Когато е медицински необходимо, раждането с Цезарово сечение може да е животоспасяващо. Ако си информирана, подготвена и емоционално подкрепена, това ще ти помогне да го изживееш положително и да се възстановиш по-лесно и плавно възстановяване след операцията.

За Цезарово сечение можеш да се подготвяш както физически, така и емоционално. Има и някои важни неща, които да сложиш в багажа си, ако ти предстои такова раждане.

Емоционална подготовка и информация

Информиране. Знаеш ли какво представлява операцията? Как се извършва? Колко продължава? Кои хора ще присъстват? Как ще се чувстваш? Ако си подготвена, ще си много по-спокойна. Потърси достоверни източници и не забравяй да зададеш на лекаря си всички въпроси. Аз, освен че съм сертифициран обучител за раждане, имам и две оперативни раждания и съм на линия да те подкрепя и преди, и след операцията.

План за раждане. Планът за раждане може да е документ, а може и да е подреждане на приоритети и алтернативи в ума ти. Ето някои примерни неща, които е добре да обмислиш преди секцио. Обсъди с лекаря си предпочитанията си за анестезия. Политиките за раздвижване на майката в различните болници са различни, можеш да попиташ и за това. Иска ли ти се таткото да е близо до теб този момент? Добре е да знаеш ще можеш ли да имаш контакт кожа до кожа с бебето, има ли възможност за отложено клампиране, кога ще е първото ви кърмене. Обмисли съгласна ли си бебето да бъде хранено с адаптирано мляко, ще ви разделят ли през нощта, таткото кога ще види бебето.

План за възстановяване. Възстановяването след цезарово сечение обикновено отнема повече време от възстановяването след вагинално раждане. И въобще, как решихме да очакваме от майките, току що преживели сериозна коремна операция, да поемат изцяло грижите за друг човек? Организирай помощ и подкрепа у дома през първите дни. Ще имаш нужда от подкрепа за домакинските задължения, грижите за бебето и по-големите деца, ако имаш, както и справянето с болката и дискомфорта.

Емоционални нужди. Говори с таткото, близки хора или дулата си за страховете си. Най-добре в всеки от тях поотделно… Нормално е да те е страх от раждането! Но не е добре да се затвориш в себе си и да дадеш воля на страховете. Потърси опита и на други жени, родили с Цезарово сечение. Не си сама!

Отпускане. Упражнявай техники за релаксация, като например дълбоко дишане. Техниките за дишане от тази статия също могат да са ти от полза, те не са подходящи само за нормално раждане. Аз ги ползвам и когато се ударя например 🙂 Те ще ти помогнат да се справиш с безпокойството преди и по време на операцията, както и (поне донякъде) с болката по време на възстановителния период.

Какво да сложиш в багажа за болницата, ако ти предстои секцио

Удобно облекло. Свободни, удобни дрехи: нощници за бременни, други дрехи подходящи за кърмене; горници с цип или копчета; бельо с висока талия, което няма да раздразни мястото на разреза.

Консумативи за грижа за раната. Попитай лекаря си с какво ще ти препоръча да третираш раната след раждането: ще бъде ли нужно нещо за почистване, за мазане, някакъв спрей, ще използваш ли крем против белези или специални превръзки.

Лекарства за облекчаване на болката. Има много обезболяващи, които са съвместими с кърменето. Вероятно е да имаш нужда да ги приемаш след раждането. Попитай лекаря си с какво обезболяват обикновено след секцио.

Разхлабително и… дъвки. Възможно е да имаш запек след секциото и лекарят ти да назначи разхлабително. Ако искаш да го избегнеш, попитай дали не е удачно да приемеш хранителна добавка с фибри или друг разхлабващ продукт. Съвет: дъвченето на дъвка стимулира перисталтиката и може да ти помогне да избегнеш разхлабителното.

Удобни бутилки. Добре е да имаш поне една бутилка за вода с дозатор, тип спортни, от които лесно се пие, когато си легнала.

Компресивни чорапи. Някои лекари препоръчват носене на компресивни чорапи или чорапогащник след секцио за намаляване на риска от тромбоза. Попитай своя лекар дали за теб ще бъдат необходими.

Хранителни добавки. Някои лекари изписват желязно, витамин Д, омега-3 и други добавки след секцио. Попитай твоя лекар какво ще е подходящо за теб.

Сух шампоан. Може да ти е приятно да го използваш, докато лекарят ти даде зелена светлина да се изкъпеш.

Възглавница за кърмене. На много майки след секцио им е особено удобно да ползват такава възглавница, за да не се допират крачетата на бебето до белега. Освен кърмене с възглавницата, можеш да опиташ да кърмиш легнала или в биологична поза.

Физическата подготовка

Физическата подготовка играе съществена роля в подготовката за цезарово сечение и подпомага възстановяването след това. Усилените упражнения трябва да бъдат ограничени непосредствено преди и след операцията. Но аз ти предлагам няколко упражнения и дейности, които могат да помогнат за укрепване на тялото ти и да способстват за по-бързо възстановяване. Ето ги:

Упражнения за тазовото дъно. Макар че няма да раждаш по вагинален път, добре е да укрепиш тазовото си дъно. Това ще помогне за избягване на инконтиненция, която се случва и след секцио. Ще подобриш кръвоснабдяването, включително на коремната област. Ще укрепиш мускули, които поддържат и корема. Ще имаш и по-добра перисталтика. Разгледай тези упражнения и можеш да ги започнеш още днес.

Укрепване на коремните и гръбните мускули. Въпреки че трябва да се избягват силови коремни упражнения непосредствено преди и след цезарово сечение, нежните упражнения за укрепване на тази част от тялото могат да ти помогнат да поддържаш корема и гърба по време на бременност и следродилно възстановяване. Подходящи са упражнения като повдигания на таза от легнало положение и модифициран планк на ръце и колене. Има разбира се и много други.

Кардио със слабо натоварване. Леки кардио упражнения като ходене, плуване или стационарно колоездене подобряват кръвообращението, поддържат сърдечно-съдовото здраве и добрия тонус през бременността. Те обикновено са безопасни за повечето бременни жени и могат да бъдат продължени внимателно и след цезарово сечение, разбира се при зелена светлина от лекаря ти.

Дихателни упражнения. Упражненията за дълбоко дишане могат да помогнат за отпускане на тялото, намаляване на стреса и оптимално снабдяване с кислород преди и след цезарово сечение. Съсредоточи се върху бавни, дълбоки вдишвания през носа и пълно издишване през устата. Добре е да отделяш ежедневно няколко минутки за упражнение.

Корекция на стойката: Обърни внимание на стойката си, за да облекчиш напрежението в гърба и корема. При добра стойка в изправено положение раменете са отпуснати, но не свити напред, тазът е наклонен леко назад (важно е да не «подвиваш опашка»), а гръбнакът е в неутрална позиция: нито си прегърбена, нито си изпъчена. Добрата стойка помага да се възстановиш по-бързо след секциото.

Нежно разтягане (стречинг): Включването на нежни упражнения за разтягане в ежедневната ти рутина може да подобри гъвкавостта, да намали мускулното напрежение и да облекчи дискомфорта през бременността и след раждането. Разтягай ежедневно зоните, склонни към стягане: бедрата, долната част на гърба и раменете. Важно е да слушаш тялото си и да избягваш пренатоварване или дейности, които ти причиняват дискомфорт, особено след секцио. Винаги се консултирай със своя лекар, преди да започнеш нов режим на упражнения или ако имаш някакви притеснения относно физическата подготовка за раждане и възстановяване.

Подготовка за кърмене и първи грижи

Не бих могла да пропусна тази част, все пак за мен всичко започна с кърменето… Моята лична подготовка за първото ми секцио беше изцяло подготовка за кърмене, която впоследствие ме заведе и до работата ми като консултант 🙂 Така че, ето какво можеш да направиш още сега:

Включи се в групи за подкрепа. Моята група “Животът с кърмено бебе” има редовни месечни срещи във Варна, а имаме и Вайбър общество. Ще се радвам да се видим там.

Събития. Посещавай лекции и срещи по теми, свързани с кърменето, на които НЕ СЕ рекламират шишета, адаптирани млека, помпи, залъгалки. Така ще си сигурна, че получаваш неизкривена информация. Почти всеки месец организирам такива срещи във Варна в Социалната чайна, можеш да следиш ФБ страничката ми за следващата дата.

Книги. Добре е и да прочетеш книга от достоверен източник със съвременна информация. За съжаление в България все още са разпространени остарели съвети и практики и е важно да си наясно с решенията си… На английски можеш да потърсиш Womanly Art of Breastfeeding или книгата на доктор Jack Newman. На български подходящи са Книга за кърменето на Хана Лотроп, Всичко за кърменето на Христина Янева.

Обучение. Аз редовно водя онлайн и присъствени обучения по кърмене, пиши ми, ако искаш да се подготвиш заедно с мен. Модулът “Подготви се за кърменето” от курса ми може да бъде взет самостоятелно. Можеш да видиш подробности тук. Някои родители го надграждат с допълнителен модул “Първи грижи”, който от тази година предлагам.

Вместо заключение

Ще се справиш! Предстои ти най-вълнуващата среща в живота си и аз вярвам, че можеш да отидеш на нея подготвена, уверена и смела.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *