Back

Как раждането се отразява на микробиома на бебето и защо това е важно

В нашето тяло живеят цели колонии микроорганизми – бактерии, гъбички, вируси – и всички те заедно образуват човешкия микробиом. Макар микроорганизми често да се споменават като опасни и вредни, нормалните концентрации от тях всъщност ни помагат да сме здрави и имат роля за нашия имунитет. Важно е с кои точно микроорганизми ще се засели организмът на бебето и това в голяма степен зависи от начина на раждане.

Микробиомът на родилния канал на майката играе ключова роля във формирането на микробиома на бебето. В родилния канал на бременната жена се намират множество различни микроорганизми, на които бебето ще бъде изложено по време и след раждането, ако то се случи по вагинален път.

Когато бебето минава през родилния канал по време на раждане, то се покрива с тези микроорганизми. Това е първата му колонизация и тя е от съществено значение за развитието на микробиома му, а следователно и на неговата имунна система. Ето защо:

Колонизация с полезни бактерии

Контактът с микроорганизми от родилния канал осигурява първоначална колонизация на кожата, лигавиците и храносмилателния тракт на бебето с полезни бактерии. Те подпомагат имунната система като се конкурират с патогенните бактерии за пространство и хранителни вещества.

Регулиране на имунните отговори

Микроорганизмите в родилния канал влияят на развитието на имунната система на бебето, като регулират възпалителните отговори. Те могат да предотвратят прекомерно силните възпалителни отговори, свързани със заболявания като астма, алергии и автоимунни заболявания.

Развитие на имунните клетки

Контактът с микроорганизмите от родилния канал стимулира развитието на различни типове имунни клетки в тялото на бебето, включително различни видове лимфоцити, като T-клетки и B-клетки, както и други компоненти на имунната система, които защитават бебето от инфекции.

Подпомагане на имунния толеранс

Микроорганизмите от родилния канал могат да помогнат за формирането на имунна толерантност при бебето, тоест имунната му система да може да разпознае и толерира собствените си клетки и тъкани, както и безвредните микроорганизми. Това е важно за предотвратяване на автоимунни заболявания.

И обратно. Липсата на контакт с микробите в родилния канал при цезарово сечение може да доведе до по-слабо развитие на имунната система на бебето и да увеличи риска от различни здравословни проблеми, като астма, алергии и автоимунни заболявания.

Интересно е да кажем, че в момента се правят проучвания за ефекта от vaginal seeding: процедура, при която по време на цезарово сечение бебето се излага на микроби от родилния канал на майката. Целта е да се симулира естественият родилен процес и да се подпомогне формирането на микробиома и имунната система на бебето. Лекарите използват тампон, с който обтриват родилния канал на майката и след това го прилагат върху кожата на лицето, устата или друга част на тялото на бебето. Все още процедурата не е официално приета и препоръчвана, но изследванията с тази цел продължават.

Ако искаш да увеличиш шансовете си за нормално раждане, следвай стъпките в тази статия или се свържи с мен за да започнеш активна подготовка.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *