Back

Нормално раждане след секцио в Шумен

Минавам да се похваля с успешен VBAC (нормално раждане след Цезарово сечение – повече информация тук – бел. ред.), който освен всичко останало беше в малък град в държавна болница. Разликата между двете раждания е 2г и 5м, а причината за секциото – отлепена плацента и силен кръвоизлив в 34 г.с..

Втората бременност беше съпътствана от малко здравословни проблеми и голяма порция лекарства. Въпреки това бях решена, че ще опитам естествено раждане. Тъй като съм от Шумен, се бях ориентирала към Варна.

Все пак реших да попитам следящия ме АГ дали в Шумен има лекар, който би се съгласил да асистира на ражднато ми. И О! Чудо! Според АГ, точно лекарката, която ме оперира първия път – Емилия Здравкова, би се съгласила, но ще се пенсионира.

Чух се с нея скоро след това и късметът беше на моя страна – беше отложила пенсионирането си. И да, би ми дала шанс за естествено раждане, ако няма противопоказания. До последно д-р Здравкова така ме беше настроила, че и при най-малкия проблем минаваме към секцио включително и преносване, за което аз бях убедена, че няма как да се случи.

Влязох в 9ия месец и всеки ден си казвах – днес ще родя. Но, уви, индикации за това нямаше. В деня на термина: 24.07, имах цял ден нередовни, но болезнени контракции плюс изпадане на нещо като тапа. Сутринта бях на преглед с 0.5 см разкритие и никакви индикации за раждане.

Вечерта в 19ч бях на тонове в болницата, където ме приеха веднага заради болките с 1 см разкритие, без други индикации за раждане. Сложиха ми инжекция бусколизин, като ми беше обяснено предварително, че не биха рискували с окситоцин. Контракциите все така нерегулярни, но болезнени, бяха довели до 2 см разкритие в 23ч.

Спукаха ми мехура и до 00.15 ч вече бях с пълно разкритие, което учуди всички включително и мен. Вече се бях настроила, че всичко отива към секцио. Пълно разкритие, но бебе високо в корема доведе до над един час напъни и изключително трудно влизане на главата на бебето в таза. Процесът не улесних и аз, тъй като ми беше много трудно да напъвам ефективно.

Все пак в 1.35 ч с епизотомия, без друго разкъсване се роди втората ми дъщеря София 3.250кг. До мен през цялото време бяха д-р Емилия Здравкова и акушерката Мартина, които бяха безценна опора и ако не бяха те да ми вдъхват сили и кураж, че всичко върви чудесно и се справям добре, щях да съм се отказала.

Аз съм изключително щастлива, че имах възможността да родя в моя град и нямаше нужда да се лутам в търсене на лекар!