Back

Специфични “дула” методи за справяне с болката

И обещаното продължание на статията за обезболяване без медикаменти.

Пишейки тази статия приемам, че вече сте наясно колко важно е движението и смяната на позициите по време на раждането. Ако е свободна да се движи и да застава както желае, жената често инстинктивно избира най-безболезненото положение. Тук обаче фокусът ще е върху някои по-специфични методи за обезболяване.

Ако с вас са партньор или дула, те биха могли също да прилагат техники като обратен натиск на сакралната кост, тазова преса или пък да Ви помагат да следвате избран от Вас ритуал. Тези техники са част от арсенала на всяка дула. Ето накратко какво представляват.

Oбратен натиск на сакралната кост: може да осигури обезболяване особено ако жената има болки в областта на кръста. По време на контракция, с дланта на ръката си партньорът притиска силно кръстната кост (сакрум). Раждащата жена може да посочи дали иска по-силен или по-слаб натиск, както и дали дланта на партньора да е по-ниско или по-високо, според това къде е локализирана болката. Партньорът / дулата, който прилага тази техника, е добре да е стъпил стабилно, в удобно разкрачен стоеж. Свободната ръка може да е опряна на стената.  Обикновено жените искат да бъдат натискани много силно в тази област, макар и на този, който прилага натиска, да му се струва, че е твърде силно.

Техника за масаж в областта на кръстната кост: друг начин за облекчаване на болка в областта на кръста. Използват се палците на двете ръце. Партньорът / дулата поставя ръце на бедрата на жената, с палци сочещи навътре, към средата на кръстната кост (това е триъгълната кост в долната част на гърба, на схемата долу е означена като sacrum).

Правят се малки, бавни кръгове с палците. Важно е натискът да е силен, а движението бавно: почти да не се вижда, че палците се движат.

Горната техника може да е комбинира с топъл компрес / топла кърпа, поставена в долната част на гърба. Прилага се същият твърд натиск, но върху топла кърпа или копрес.

Тазова преса / двойна тазова преса: по време на раждането, докато бебето се придвижва надолу, тазът се “разтяга” в местата, където има ставни връзки. Това разтягане е нормално и се случва благодарение на хормона релаксин, който отпуска ставите. При постепенното слизане на бебето, жената може усеща много силен натиск в областта на кръстната кост.  Тазовата преса облекчава болката от разтягането, а понякога може и да осигури на бебето малко повече място за завъртане, особено ако е в постериорна позиция (с лице напред и гръбче към Вашия гръб – позиция, която се смята за неоптимална). 

Най-лесният начин да се приложи тазова преса е ако раждащата жена се наведе напред в удобна за нея поза. Може да е права, седнала, на четири крака, или облегната на топка или стол, например. Човекът, който ще прилага тазовата преса, поставя ръцете си върху горната част на тазовите кости. Палците и показалците трябва да оформят буквата ‘W’.  В тази позиция се прилага силен натиск по време на контркация. Ако искате да гледате клипчета на тази техника, можете да потърсите double hip squeeze в youtube, а на нашите срещи, посветени на обезболяването, може да я видите и на живо.

Ако Ви се струва сложна или нямате време да усвоите техниките на сакрален масаж и тазова преса, лесна алтернатива е да се прави масаж на гърба със объл масажор / малка точилка (или всякакъв удобен цилиндричен предмет).

Сложете в чантата си и малък гребен (‘мъжко гребенче’), който можете да стискате в дланта си (или по един във всяка длан) по време на контракциите. По този начин, тъй като получава различни сигнали за болка и напрежение, според една теория мозъкът възприема сигнала за болката от контракциите по-бавно и това може да доведе до известно обезболяване.

  • въздишка; бавно, звучно, ритмично дишане със или без насочване от партньора; пъшкане

  • ритмично поклащане на тялото

  • отпускане на мускулите с всяко издишане (може да се отпуска по една мускулна група, примерно чело, рамене, ръце, бедра, крака….)

  • ритмично потупване или погалване на предмет или на партньора; почукване с ръка, с кокалчетата на ръката по маса, стол или друг предмет

  • броене на глас или наум (примерно на вдишванията)

  • фокусиране върху предмет, лице, глас, ръката на партньора

Ако иматв дула, тя ще Ви напомня да пиете вода и ще Ви пита искате ли нещо леко за хапване. Темата за храната и водата по време на раждане е обширна. Накратко, пиенето на вода и приемането на лека храна (мед, шоколад, кокосово мляко и др.) помагат жената да се справя по-добре с болката. СЗО препоръчва за нискорискови раждащи прием на храни и течности през устата по време на раждането (виж препоръка 24 в статията от линка). Ако искате да прочетете подробности за анестезиологичния риск, свързан с прием на вода и храна, ето една чудесна статия по въпроса, писана от анестезиолог от Варна.

Не забравяйте (или помолете да Ви напомнят) да уринирате често. Пълният пикочен мехур може да засии усещането за болка.

Ако след прочетеното смятате, че подкрепа от дула, която владее изброените техники, ще Ви е полезна по време на раждането, свържете се с мен

Ами, освен да Ви оставя да се упражнявате в умения за прилагане на техниките по-горе… Отделно ще постветя пост на обезболяването с вода, която някои наричат най-добрият приятел на раждащата жена.

    2 Comments

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *