Back

Нормално раждане: справяне с болката

В тази статия ще Ви дам някои идеи за обезболяване на раждането без медикаменти. Но преди да започнем, искам да ви кажа една тайна. Тя не е че раждането боли. А че жените са силни. И още една: нормално е да Ви е страх! Страхът е полезен тогава, когато не ни парализира, а ни кара да действаме. Страхът от болката и неизвестното може да бъде чудесна мотивация да се подготвяте активно и съзнателно за предстоящото предизвикателство. Започнете още днес!

И така, да видим първо как са се справяли с болката през миналия век…

През 50те и 60те години на 20ти век на раждащите жени масово се дава хлороформ или т.нар. twilight sleep. Това е брутална комбинация от морфин и скополамин, за да не чувстват нищо по време на раждането. Тогава английският лекар Грантли Дик-Рийд започва да забелязва, че ако жените са спокойни по време на раждането, те се справят чудесно и без да им се прилагат медикаменти. 

Това му се сторило доста впечатляващо.

Толкова впечатляващо, че го описал научо и дал име на този цикъл: страх-напрежение-болка. Според него емоционалната ни реакция към ситуацията засилва физическото усещане за болка.

Когато сме уплашени, в тялото ни се отделя адреналин. Той кара мускулите на шийката на матката да се свият и стегнат, което реално спира прогреса на разкритието. 

Смисълът на този механизъм е ако има непосредствена заплаха за жената, тя да има време да избяга и да намери безопасно място, където да роди своето бебе. За нашите предци това явно е бил важен защитен механизъм. Има обаче една особеност: макар и жената да е под стрес и раждането да се забавя, при вече започнал процес матката не спира да контрахира…

И така, в тялото на една уплашена раждаща жена две групи мускули работят в противоположни посоки. Контракциите се стремят да разширяват шийката на матката, а мускулите на шийката се стремят да я държат затворена. Неизбежно е да чувстваме по-силна болка в такава ситуация.

Какво можем да направим, за да не ни е страх?

Тук няма да задълбавам в по-дълбочинните аспекти на страха и тревожността и духовните начини да се справяме с тях. Те са различни за различните хора. Затова пък ще Ви предложа някои практични идеи за това как раждането да е по-спокойно преживяване.

Предварителна подготовка

На първо място, разбира се, е предварителната подготовка. Посетете курс, запознайте се с процеса на раждането. Важно е да знаете какво и защо се случва на всеки етап и какво можете да направите Вие и партньорът Ви за облекчаване на болката именно в този момент. Тренирайте различни ситуации.

План за раждането

Напишете план за раждането и го обсъдете с екипа предварително. Бъдете готова раждането да не върви по план 🙂 Присъединете се към група за подкрепа, за да се уверите, че е нормално да Ви е страх, но и че има какво да направите по въпроса.

По време на самото раждане

Обстановката

Тя може много да повлияе на начина, по който се чувствате. Погрижете се атмосферата да е спокойна, по възможност изберете самостоятелна стая с (подготвен) придружител. Шумовете, яркото осветление, непознатите лица, многото въпроси, странните миризми – всички тези неща могат да покачат нивото на стрес и да влезете в цикъла, за който говори д-р Рийд. От друга страна, тишината, приглушената светлина, познатите лица и предмети ще Ви успокоят и ще Ви накарат да се чувствате „като у дома си“. Ако например ползвате аромалампа и у вас често се носи определен аромат, вземете я. Можете да вземете семейна снимка, обичана икона, собственото си меко одеало, калъфка за възглавница, чашата, в която си пиете сутрешната напитка, да си подготвите музика, която да слушате в болницата… Ако сте в къщи докато четете този текст, огледайте се около себе си и ще Ви дойдат много идеи за неща, които Ви карат да се чувствате сигурно и уютно.

Първи период на раждането

Ако сте били на курс за подготовка за раждането, или пък сте чели книга по темата, вероятно знаете, че в първия период на раждането контракциите са по-кратки и усещането за болка рядко е много силно. По време на този етап основното средство за обезболяване е да се разсейвате: сега е моментът да започнете разгорещен спор за политика с партньора / дулата си, да гледате онзи филм, който отдавна планирахте да видите, да направите мъфини, торта или друго любимо ястие… Което и от изброените да изберете, след известно време то ще спре да работи. Ще разберете, че е време да смените тактиката, ако се налага по време на всяка контракция за около 30 секунди да спрете това, което правите. В такъв случай ще трябва да смените тактиката.  

Таткото и дулата

Основен „метод“ за немедикаментозно обезболяване е партньорът / дулата. Те осигуряват на раждащата жена емоционална подкрепа, като я окуражават и насърчават; наред с това прилагат и техники за физически комфорт. Дулата, таткото на бебето или друг близък човек може също да обяснява на жената това, което се случва. Понякога дори и хората от медицинския екип да говорят на разбираем език, тя не ги “чува”. Раждащата жена инстинктивно търси информация от хора, с които има изградена връзка. В такива случаи именно придружаващият я близък човек може да отговаря за това тя да разбира и да е съгласна с процедурите, които евентуално се прилагат.

Конкретни техники

Ето някои от техниките, които партньорът би моглъл да прилага по време на раждането с цел обезболяване:

Масаж

Ако масажът е нещо, което обичате, той може да Ви помогне да се отпускате между контракациите. Знае се, че масажът допринася за намаляване на кръвното налягане, стимулира кръвообращението, облекчава болките в гърба и общото ниво на тревога и напрежение. Ако опитвате масаж по време на контракция имайте предвид, че повечето раждащи жени предпочитат да бъдат масажирани с твърд, силен натиск, а леките докосвания по кажата могат да са дразнещи, ако жената в този момент се опитва да се справи със силна контракция.

Компреси

Топъл компрес поставен ниско на корема на майката или на гърба може да има приятно обезболяващо действие. Студена влажна кърпа прокарана по врата, челото и лицето между контракциите е много освежаваща. Студен компрес ниско на гърба може да има облекчаващ ефект. Възможно да намерите и още варианти.

Дулата или човекът, който се е подготвял заедно с Вас за раждането, вероятно ще знае дали искате да използвате контролирано дишане и какви техники на дишане предпочитате и ще Ви насочва.

Освежаване

На раждащите жени често им е горещо, особено в по-късните етапи от процеса. Дулите обичайно имат в себе си ветрило или малко вентилаторче, което може да се използва между контракциите за освежаване. Не е точно обезболяващо, но е приятно и Ви помага да се отпуснете по-добре (виж по-горе за адреналина).

Ако с вас са партньор или дула, те биха могли също да прилагат техники като обратен натиск на сакралната кост, тазова преса или пък да Ви помагат да следвате избран от Вас ритуал. За тези и още техники: в следващата част на статията.

По материали на Childbirth International.

    2 Comments

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *