Back

Готов ли е таткото за раждането?

На 15 февруари 2018 Световната здравна организация (СЗО) публикува глобални стандарти за грижа по време на раждането при здрави бременни жени. Сред 56-те препоръки са подкрепата на придружител, избран от жената; грижа с уважение и добра комуникация между жените и здравните специалисти; запазване на конфиденциалност; позволяване на жените да взимат решения за справяне с болката, да изберат позиции по време на раждането и да напъват спонтанно.

Изследванията доказват, че непрекъснатата подкрепа има клинично значимо положително влияние върху раждането. Постоянно подркепа от доверен човек намалява продължителността на раждането и увеличава шанса за спонтанно вагинално раждане. Жените, които са подкрепяни от своя партньор, дула, или друг близък човек по време на раждането, изпитват по-малко страх и са по-спокойни. Те по-рядко искат обезболяване и имат по-голям шанс да избегнат цезаровото сечение. Такива жени като цяло изпитват по-голямо удовлетворение от раждането, а бебетата им имат по-високи резултати на теста на Апгар на петата минута след раждането.

Придружител и подкрепящ партньор по време на раждането може да бъде всеки, когото жената е избрала да бъде в тази роля. Подходящи са близки хора нейното семейство или социален кръг (например бащата на бебето), приятелка или роднина, или пък специално обучена за това дула. Според системен анализ на базата данни Cochrane – един от най-сериозните източници на информация за изследвания в областта на здравето – подкрепата от всеки един от тази партньори е ефективна, а ползите са най-големи тогава, когато подкрепящият човек не е служител на здравното заведение, в което ражда жената.

Но дали той е готов?

Ако след това дълго въведение се замисляш дали да не помолиш таткото на бебето да те подкрепя по време на раждането (забележи, не просто да присъства!), предлагам ти идея как да започнете заедно подготовката си.

Избери няколко от въпросите по-долу и ги задай на партньора си. Те могат да са опорна точка за обсъждане на някои основни неща, които е възможно да се случат и да изпитате по време на раждането. Списъкът далеч не е изчерпателен, нито пък покрива всичко, което е важно да знаете за раждането. От друга страна, темата е обширна. Може да ви се стори добра идея да не обсъдите всичко наведнъж. Особено ако изглежда, че той има нужда от още време, за да се настрои на вълна “подкрепа”.

Отговорите му обаче, дори на няколко въпроса, могат да те ориентират доколко имате нужда от още подготовка заедно в очакване на събитието. Ако партньорът ти е спокоен и уверен по отношение на процеса на раждането, ако изглежда, че знае как да постъпи в много от ситуациите, ако ти вдъхва кураж и сила, вероятно е готов за приключението 🙂

Ако пък не е сигурен как е добре да действа, не познава естествения процес на раждане и изпитва страх от него, може би е добре да обмислите варианти за формална подготовка. Можете да посетите заедно групов или индивидуален курс – следете тук и във Фейсбук страницата ми за дати за стартиране на група. А ако предпочитате индивидуална работа, можете веднага да се свържете с мен.

Добър вариант за допълнителна подготовка са книгите. Препоръчвам “The Birth Partner” специално за подготовка на партньора. Ако не сте на ‘ти’ с английския, “Раждане с любов”  също много ще помогне.

Обмислете също дали не познавате приятелска двойка, която е преживяла заедно раждането на детето си. Говорете с тях за притесненията и въленията си. Въобще вариантите за подготовка са много и вие ще намерите своя. Сигурна съм.

И така, попитай човека, когото си избрала да е с теб по време на раждането:

Как ще се чувстваш и какво ще направиш, ако по време на раждането:

 • Изглежда, че имам нужда от помощ, а не приемам предложенията ти (например за вода, смяна на позиция, разходка, отиване в болницата)?

 • Не те пускам да излезеш от стаята дори за секунда?

 • Не желая да разговарям с теб?

 • Те попитам дали не е време да отидем до болницата?

 • Издавам притеснителни звуци, които никога не си чувал да издавам?

 • Кажа „Не мога повече“, „Това е ужасно трудно“, „Колко още ще продължава“, „Не ме карай да търпя това…“

 • Извикам „Помогни ми!“

 • Повърна?

 • Плача?

 • Те критикувам: „Не така!“, „Не ме пипай!“

 • Кажа, че искам епидурална?

 • Раждането продължи 12, 18, 24 часа?

 • Ни кажат, че се налага секцио?

А как ще се чувстваш когато ти кажа, че нямаше да се справя без теб?

Източници:

Прес-съобщение публикувано на сайта на СЗО на 15 февруари 2018.

Пълният текст на препоръките на СЗО от 2018г.

Насоки на СЗО „Companion of choice during labor and childbirth for improved quality of care”; СЗО, Женева, 2016.

Simkin, P. The Birth Partner.

  1 Comment