Back

Оптимално позициониране на бебето

Предлагам Ви някои идеи за това как бихте могли да помогнете на бебето да се разположи оптимално за раждането.

Първо ще се опитам да Ви обясня какво означава оптимално позициониране и как то може да подпомогне раждането.

Смята се, че повечето раждания протичат по-леко, ако започнат с бебето в ляво. Под бебето ‘в ляво’, се разбира следното: ако погледнете надолу към корема си, бебето е разположено главично (главичката надолу, дупето нагоре), а гръбчето и тила му са в лявата част на корема Ви. Лицето му е обърнато надясно, насочено към точка между дясното Ви  бедро и гръбначния Ви стълб.

За да се роди, бебето прави ротации (завъртания) и преминава през таза. Началната му позицията му влияе върху този процес и ако тя е в ляво, обичайно е най-лесно. Няма да се впускам в подробности защо това е така; можете да научите повече на курс с мен или да запазите час за консултация, за да Ви разкажа и покажа. Но важното е, че:

В тази позиция бебето лесно ще прибере брадичката си към гърдите, докато преминава през таза, за да мине оттам първо с тази част от главичката си, която е с най-малък диаметър. Добре е именно най-малката част от главата първо да притисне шийката на матката.

Повечето бебета заемат именно тази позиция в дните или седмиците предхождащи раждането. Дори и в даден момент бебето да е в дясно, много е вероятно спонтанно да мине отново в ляво. Понякога се преместват и в началото на раждането. Понякога пък си остават в дясно и раждането минава съвсем спокойно…

Все пак, тъй като позиция  в ляво се смята за оптимална, ето как можем да помогнем на бебето да я заеме.

Разхождайте се ежедневно, без да се преуморявате.

Обърнете внимание на начина, по който седите:

  • коленете да са под нивото на бедрата;
  • коремът да е под нивото на бедрата (т.е. леко наведена напред). Много е лесно ако имате фитнес топка, на която да седите, например докато гледате телевизия или нещо на компютъра. На топката можете и да правите осморки с таза, което допълнително помага на бебето да се намести.

  • ако дълго време ще седите на стол, обърнете се с лице към облегалката;

  • старайте се гръбнакът Ви да е изправен и да не извивате навътре опашната кост;

  • когато седите, представяйте си, че коремът Ви е хамак, в който бебето се е излегнало – наведете се леко напред, за да му е максимално удобно в ‘хамака’;

Возенето в автомобил не е за предпочитане, особено продължително време. Там позицията на седене е неблагоприятна.

В случай, че искате активно да работите за по-добро наместване на бебето, можете да започнете да правите напади (странични или предни). С единия крак стъпвате на стол, а с другия на земята и се полюшвате към сгънатия крак няколко пъти, после сменяте крака. Можете да правите това упражнение с крак пред себе си, или встрани. Повтаряте докато Ви е приятно.

Кляканията също са добра идея. Можете да ги правите облегнати на стената за опора, или хванати за дръжките на отворена врата, ако са стабилни. Пръстите на краката да сочат напред, не настрани, коленете са точно над глезените. Правете ги внимателно. Не е важно дали успявате да клекнете до долу, клекнете само колко можете. Ако изпитвате дискомфорт, спрете и опитайте отново след ден-два.

Стоенето на четири крака в комбинация с полюшвания на таза също може да е от полза. Ако имате топка за фитнес, слагайте ръцете си на нея вместо на пода.

Когато лежите или ще спите, лягяйте на лявата си страна.

Тези идеи не би трябвало да Ви създават напрежение.  Бебето най-верояно ще заеме позицията, която е най-добра за Вашето раждане така или иначе, особено ако си дадете достатъчно време и оставите процеса да се развива според естествения си ход. Но ако имате желание, може да опитате да приложите и някои от тези техники за убеждение на бебета. Още много идеи и насоки ще намерите на сайта Spinning Babies. Успех и щастливо раждане!

П.С. За по-леко раждане доказано помагат и подкрепата на таткото и подкрепата от дула, както и посещаванете на курс за подготовка за раждане. Обмислете и тези идеи 🙂

П.С. 2 Тази статия не замества консултация с лекар. Информацията в нея не следва да се приема като медицинска препоръка. Използването и интерпретирането ѝ е Ваша отговорност.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *