Back

Брой движенията

Ако искате да опознаете по-добре поведението на своето бебе и едновременно с това да следите състоянието му между датите за женска консултация, ето един подходящ начин.

Методът count-the-kicks, или да броим движенията, представлява ежедневно проследяване на движенията на бебето. То може да започне през последния триместър от бременността, още в седмия месец.

Ето как работи

Всеки ден, желателно по едно и също време, започвате да броите движенията на бебето, които сте усетили. Броите докато преброите десет движения. Отбелязвате си начален и краен час. По този начин ще научите кое е нормално за Вашето бебе и ще можете да забележите, ако има промяна в поведението му.

В началото, когато избирате време от деня, обърнете внимание на това кога бебето Ви обикновено е активно. Според изследванията, най-активни са бебетата вечер и през нощта. Вероятно и Вие сте забелязали, че бебето Ви се активизира когато си легнете. Можете да изпозлвате този момент, за да започнете проследяването.

Вероятно ще Ви е най-лесно, ако следите за ритничета докато лежите настрани, или сте седнала с леко повдгнати ходила. Бройте всяко движение на бебето: ритниче, бутване, завъртане и др. Когато стигнете до 10 сте готови за деня.

Имате предвид, че има огромни индивидуални различия. Например, Мира може да успява да засече 10 движения на бебето си за 10 минути, докато бебето на Анна прави 10 движения за 40 минути. Ако се случи бебето на София да направи 10 движения за час, тя ще знае, че това не е обичайно. Ако обаче бебето на Анна днес направи 10 движения за 50 минути вместо за 40, разликата не е голяма и е по-скоро в рамките на нормалното, предвид характерното досега. Затова е важно да записвате движенията на Вашето бебе, за да знаете какво е нормално за точно за него.

ВАЖНО

В края на бременността на бебетата не им става ‘тясно’ и те не започват да се движат по-малко. Напротив, продължават да се движат както обичайно до самото раждане, а дори и по време на раждането.

Ако искате да следите движенията с приложение, ето един вариант: https://www.countthekicks.org/app-download/.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *