Back

Избор на лекар за раждането?

Много жени държат да изберат лекар или екип за раждането. Често си представяме, че това, което смятаме за важно, е също толкова важно за екипа, който сме избрали за раждането. Дали обаче наистина е така?

Предлагам Ви няколко прости въпроса към лекаря или акушерката. Отговорите на тези въпроси ще покажат как медицинският екип гледа на раждането и дали има съвпадение с виждането на бременната жена. Въпросите разбира се можете да модфицирате, но е добре да ги запазите отворени, т.е. изискващи отговор различен от ‘да’ или ‘не’:

Колко свободно ще мога да се движа по време на раждането?

Раждането е движение, както казва Шийла Китцингер. За много жени е важно да могат свободно да се движат по време на раждането и да заемат удобни за тях пози. Такива са и препоръките на работна група към Световната здравна организация в доклада „Грижа по време на нормално раждане“(1). Понякога обаче лекарят може да държи на това жената да е през цялото време легнала, за да може да бъде бебето следено на монитор, например. Дали това се отнася за Вашия лекар?

С каква бързина очаквате да напредва раждането?

Ежедневието на лекарите и акушерките често е много напрегнато. Не всяко родилно отделение има възможност да се съобразява с индивидуалната скорост на напредване на раждането. Понякога се поставят ограничения от типа ‘по сантиметър на час’, които изискват от раждащата жена да напредва с определено темпо, а ако това не се случва, се прилагат медицински интервенции за ускоряване на раждането. Ако това не е Вашето виждане и желание, проверете дали имате подкрепата на екипа.

При какви обстоятелства бихте препоръчали индукция (предизвикване на раждането)?

Има медицински и немедицински причини за предизвикване на раждането. Информирайте се за тях предварително и разберете кои причини са основателни според Вашия лекар. Възможно е да откриете, че има нужда от допълнителна дискусия по темата.

Колко често се налага да правите епизиотомия?

Според доклад на работна група към Световната здравна организация, рутинна епизиотомия (разрез на перинеума, за да се разшири отвора на влагалището) не се препоръчва . Документът посочва, че епизиотомия е необходима в около 10% от случаите, когато тя наистина има повече ползи, отколкото рискове. (1)

Какво е мнението Ви за приемане на напитки и леки храни по време на раждането?

Раждането е сериозно физическо изпитание, за което е нужна много енергия. Макар инстинктивно раждащата жена да избягва тежки за храносмилане храни, които биха отнели от енергията й, напълно нормално е тя да е жадна, да пие вода и други леки напитки (например електролина напитка, кокосово мляко, чай), или да хапне парче шоколад, малко мед или друга високоенергийна храна. Такива са и препоръките в горепосочения документ. Правилото ‘нищо през устата’ е повод да се замислите дали няма разминаване между Вашите виждания и тези на екипа.

Кой би могъл да е с мен и да ме подкрепя по време на раждането?

СЗО и ACOG (Американския колеж на акушери и гинеколози) са сред организациите, които са публикували официални препоръки за това жената да бъде придружавана от свой близък, от член на семейството и/ или от дула непрекъснато по време на раждането. Продължителна грижа и подкрепа по време на цялото раждане от един или всички тези хора доказано намалява нуждата от интервенции и някои рискове, като този от цезарово сечение или нисък Апгар резултат на бебето при раждането. (2,3). Заслужава си да попитате!

А кой въпрос е важен за Вас? Напълно възможно е да го няма в този списък. Но щом го знаете, задайте го! Ще се радвам ако го споделите и с мен в коментари.

Източници:

    3 Comments

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *