Back

Ако не искаме да кажем просто “Не.”

Замисляли ли сте се, че част от подготовката за раждане е всъщност тренинг по комункационни умения? Лично аз осъзнах колко сериозно е това когато започнах обучение в Childbirth International. Модул „Общуване“ представлява може би двадесет процента от учебния материал. Странно, защо ли?

В нашата реалност рядко знаем как да кажем „Не!“ и да потърсим друг вариант. Особено пък в сътрудничество с медицинския екип, а не в противоречие с него. Толкова ли е трудно това?

Ясно е, че понякога е достатъчно да кажем просто „Не.“ и да приключим дебатите. Знаем, че “Не.” е завършено изречение, не е нужно да добавяме нищо, ако не желаем. Но отвъд това? Как да влезем в приятелски диалог, без напрежение между бременната или раждаща жена и екипа? Ето някои прости идеи.

А дали са П.Р.А.В.И.1?

Това мнемонично средство съдържа пет букви, които да Ви подсетят за пет въпроса. Използвайте го не само при разговорите с медицинския персонал, но и с водопроводчика си – може да се окаже доста полезно .

П: Какви са предимствата на тази процедура / намеса?

Р: Какви са рисковете от нея?

А: Какви са алтернативите й?

В: Колко време още можем да изчакаме?

И. Какво казва интуицията Ви?

Ето и още няколко въпроса, които могат да Ви помогнат, когато се колебаете дали да откажете определена намеса:

А ако не предприема нищо?

Освен въпросите от „Дали са П.Р.А.В.И.“, бихте могла да попитате какво ще се случи, ако не предприемете нищо. Често отговорът ще Ви изненада… приятно.

Бих искала да остана сама с партньора си.

Тази молба не би трябвало да затрудни никого, а спечеленото време може да Ви е изключително полезно. Ще Ви помогне най-малкото това, че известно време няма няколко човека да Ви гледат в напрегнато очакване. Когато сте само двамата, ще можете спокойно да обсъдите ситуацията, чувствата си и следващите стъпки.

А дали тази процедура е подходяща за мен?

Ако имате усещане, че Ви предлагат процедура само защото такава е практиката, стадартът, пътеката… задайте този въпрос. Възможно е да получите по-личен отговор и друга гледна точка. Вероятно ще провокирате лекаря или акушерката да се фокусира по-добре върху Вас и Вашите нужди в конкретната ситуация.

Има ли варианти, които не сме обсъдили?

Можете да зададете този въпрос на лекаря, на акушерката, на дулата или на близки хора, които са с Вас или за които знаете, че с били в подобна ситуация. Ако съберете повече идеи, можете да прецените дали има по-подходящ вариант, от този, който Ви предлагат.

Какво трябва да зная, за да се съглася на това?

Този въпрос е от следващо ниво на трудност. Него можете да зададете на… себе си 🙂 Случва се да ни е лесно да откажем нещо. Просто казваме „Не“. Така го усещаме, така ни се струва правилно, идва ни отвътре, няма нужда да даваме обяснения… И обратно, за да се съгласим на процедура, която ни притеснява, често ни е нужна допълнителна информация. Каква е тя? Какво бихме искали да знаем, преди да се съгласим? Какви препятствия виждаме? Кое ни плаши? Ако успеем да облечем в думи страховете си, бихме могли и да видим начини да ги преодолеем.

В заключение, тежката истина: ние сме отговорни за това, на което се съгласяваме, както и за това, на което не се съгласяваме. Не лекарят, не акушерката, не приятелите или блогърите… Приятно питане!

1 мой превод с адаптация на английското B.R.A.I.N. (benefits, risks, alternatives, intuition, nothing)

Ако сте бременна или планирате бременност, абонирайте се за бюлетина на „Сърце до сърце“ за още идеи, информация и вдъхновение.

За цялостна подготовка за удовлетворяващо раждане и добро начало на кърменето, разгледайте вариантите за курс тук

    3 Comments