Back

Колко продължава раждането?

Много бременни се тревожат, че раждането няма да върви по график; че ще бъде твърде изморително, ако продължи дълго, или пък ще бъдат притискани за интервенции – дори за секцио, ако не отговорят на „критерия“ за време. В следващата статия тук ще споделя идеи от книгата The Birth Parner, за „ускоряване“ на раждането. Много е важно обаче да сме наясно, че раждането не следва графици, правила, диаграми, криви… Те са само статистика, средни стойности. Средностатистическият човек обаче… не съществува 😉 Как ще протече Вашето раждане едва ли някой може да предвиди с точност.

Какво да очакваме все пак, макар и на теория? Може да Ви е интересно да прочетете за това изследване (на английски език) на 419 жени, 97% от тях първораждащи, без окситоцин и упойка. Средната продължителност на ражданията се доближава до ‘стандарта’ (виж по-долу), но е имало много нормално протекли раждания, които са били далеч от него. Не малко раждания продължават 26 часа през първата фаза и до 8 часа през втората, без да има негативни последствия за майката или бебето. В заключение авторите на изследването пишат, че параметрите, които се използват за определяне дали раждането прогресира задоволително (т.е. времето, за което се очаква определено разкритие), може да имат нужда от промяна.

А кои са тези параметри? В родилните отделения често се водят от кривата на Фридман, според когото при първо раждане майките стигат от 0 до 4 см разкитие за средно 8.6 часа, а след това разкритието напредва с 1-3 см на час (средно 2.5 часа от 4 до 10 см), а напъните са около 1 час. НО: когато прави своето изследване през 1954, Фридман не изследва нормално физиологично раждане. От майките, включени в изследването, 96% са под влиянието на успокоителни, широко разпространени тогава. Ражданията с форцепс са били 55%, а окситоцин е използван в 13.8% от случаите.

По-скорошни изследвания като това например, показват че в съвременните условия раждането не протича по този начин. Тук Zhang и колегите му посочват в заключение, че диагностичните критерии за проточване и ненапредване на раждането вероятно са твърде строги за първораждащи жени.

Същото потвърждава и СЗО в своите “Препоръки за грижа по време на раждане”. Според организацията, жените трябва да бъдат информирани, че продължителността на активната фаза: – от 5 см до пълно разкритие – обикновено не е по-голяма от 12 часа за първо раждане и 10 часа за следващи. СЗО е категорична, че за бременни жени, при които раждането е започнало спонтанно, изискването от 1 см на час за разкритие на маточната шийка по време на активната фаза не е точен показател за това дали раждането може да се развие по неблагоприятен начин и затова не се препоръчва да се използва с тази цел.

Един от въпросите, които е добра идея да зададете на лекаря или акушерката си по време на срещите преди раждането е именно „С каква бързина очаквате да напредва раждането?“. Понякога се поставят ограничения от типа ‘по сантиметър на час’, които изискват разкритието да напредва с определено темпо, в противен случай се прилагат интервенции за ускоряване на раждането. Ако това не е Вашето виждане и желание, проверете дали имате подкрепата на екипа.

Имайте предивид също, че напредването на раждането не се измерва само с разкритието. Слизане на бебето по-ниско в таза, продължителност на контракциите, промени в шийката на матката, скъсяване на интервала между контракциите, промени в поведението на майката – все признаци, които сочат, че раждането прогресира.

Все пак, случва се раждането протича по-бавно поради фактори, върху които можем да повлияем, като например не оптимална позиция на бебето. Ако имате основание да смятате, че случаят при Вас е такъв, ето някои идеи от Пени Симкин.

Източници: учебни материали на Childbirth International

www.bellybelly.co.au

Хареса ли Ви тази статия? Не забравяйте да се абонирате за нови публикации в блога!

    1 Comment

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *