Back

Подготовка и раждане с топка

Топката за раждане е всъщност топка за фитнес, която можем използваме през бременността, по време на раждането и дори в периода след раждането. От нея може да има най-различни ползи. Как и защо можеш да я използваш ще ти разкажа тук. Но първо, как да си избереш топка за раждане?

КАК ДА ИЗБЕРА ТОПКА

Важно: при избора на топка, виж таблиците за размери. Обикновено подходящите топки са с диаметър 65 или 75 сантиметра, в зависимост от височината ти. Ако си по-висока от 173 см, големият диаметър е подходящ за теб. Ако си по-ниска от 173 см, 65 см е твоят размер топка. Целта е когато седнеш на нея, коленете ти да са под нивото на таза. Някои препоръки са за 10 сантиметра по-ниско, други са за колене под прав ъгъл. При всички случаи не трябва да потъваш в топката.

Смята се, че качествените фитнес топки поемат до 300 кг тежест. Такава топка със сигурност ще е подходяща за теб, независимо от теглото ти.

Също е важно топката да е изработена от anti-burst материал. Този материал не позволява, ако топката се спука, тя да се отдуе изведнъж и да паднеш. В случай на спукване въздухът се изпуска постепенно. Някои топки имат и противоплъзгащо покритие, но това е по-рядко.

Ще е нужно да се снабдиш и с помпа. Обикновено се продават отделно от топките. 

КАК ДА СЕДИШ НА ТОПКАТА?

На топката се сяда с раздалечени ходила прилепнали за земята. Централната част на топката и ходилата ти трябва да образуват триъгълник. Обърни внимание дали топката е добре надута. Не трябва да е мека и както вече споменах, не трябва да потъваш в нея. Добре е тазът ти да е леко над нивото на коленете. Избягвай да си с хлъзгащи се чорапи. Добър вариант е да си боса. За по-голяма сигурност и стабилност можеш да поставиш пред себе си стол, за чийто гръб да се придържаш, докато се почувстваш стабилна.

ИЗПОЛЗВАНЕ ЗА СЯДАНЕ

Използвай топката вместо стол през компютъра, на масата (е, може би не докато хапваш супа…) или пред телевизора. Да седиш на нея е добро упражнение за долната част на гърба, както и за корема. Особено полезна е ако имаш болки в гърба и кръста, каквито имат много бременни.

В същото време, освен гърба, тазът също е добре поддържан и симетричен върху топката. Седежът на топка му помага да се отвори леко. За по-активна тренировка през бременността са подходящи кляканията, но седенето на топка е чудесен мек начин за трениране.

Със сигурност обаче прекарването на 20-30 минути върху топката си е мини-тренировка, особено ако включиш и поклащания или осморки.

Нормално е първия път, когато седнеш на фитнес топка, да се чувстваш нестабилна. Дай си малко време и направи няколко опита, докато свикнеш.

Освен, че помага да се тренират гърбът и донякъде тазът, седенето на топка не ти позволява да се облегнеш назад. Ако си чела тази статия, знаеш, че не е добре по време на бременността да прекраваме много време облегнати. Напротив, представяме си, че коремът ни е хамак и се стремим винаги да сме наведени напред, за да се излегне бебчето удобно в него. Целта на този тип позиция на тялото е да не позволяваме на гръбчето на бебчето – най-тежката част от тялото му – да натежи назад. В идеалния случай, преди раждането бебенцето е дбре да е заело позиция с гръбче в ляво.

Дори и да не си още бременна, а само да планираш бременност, можеш да започнеш да използваш фитнес топка вместо стол. Така от рано тренираш правилна позиция и баланс, който в бъдеще ще помогне на бебето да заеме оптимално положение.

ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕТО

В идеалния случай, започни да използваш топката още преди раждането. Така ще си свикнала с начина, по който е най-лесно и удобно да се седи на нея. Но дори и да я използваш за пръв път по време на раждането, ползите не се губят.

По време на самото раждане, топката може да ти помогне да се отпускаш. Тя може да действа като леко болкоуспкояващо и дори да намали продължителността на първия период (контракциите за разкритие: източник).

Движения: вероятно инстинктивно ще се поклащаш на топката по време на контракциите напред назад или наляво-надясно. Кръгове или осморки на топката могат да са ефективни за ускоряване на започнало раждане, защото помагат на бебето да слезе по-ниско в таза.

Можеш също да застанеш на колене и да прегърнеш топката за опора и по-добро отпускане. В тази позиция е удобно партньор или дула да ти прави масаж или да прилага някои от тези специфични техники. Такава позиция е удобен вариант и за напъване.

На топката можеш да се облягаш и права. За тази цел я постави върху легло, маса или друга висока повърхност. Вероятно знаеш, че по време на раждането изправените позиции и навеждането напред помагат на бебето да се ангажира в таза и раждането да напредва.

СЛЕД РАЖДАНЕТО

Топката е чудесно средство за успокояване на бебе с колики. В новородения период бебчетата имат нужда от много люшкане и гушкане. След като гушнати сте обиколили къщата в лек тръс около 300 пъти, да седнеш на топката и да се полюшваш на нея може да е огромно облекчение и почивка за краката! Важно: увери се, че си седнала стабилно и не залиташ при сядане и ставане.

За още идеи и пълна подготовка за твоето раждане, заповядай на моя курс за бременни ❤️🐣💐

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *