Back

Как да ускорим раждането?

Преди да споделя идеи от книгата на Пени Симкин, The Birth Parner, държа да се повторя като кажа, че раждането не следва графици, правила, диаграми, криви… Те са само статистика. Средни стойности. Средностатистическият човек обаче… не съществува 😉 Как ще протече Вашето раждане едва ли някой може да предвиди с точност.

Все пак, ако Вие и Вашият екип намирате, че има нужда се се ускори процесът и предпочитате да опитате немедикаментозни методи, ето какво предлага Пени Симкин – университетски преподавател, съосновател на Dona International (най-голямата организация за обучение на дули) и на PATTCh (организация в подкрепа на превенцията и лечението на родова травма). Самата Симкин е подготвила над 14,000 души (майки, бащи, близки) за раждане от 1968 година до сега. Според нея, особено полезни при бавно разкритие и ненапредване на раждането са следните позиции (обсъдете с лекаря или акушерката дали са подходящи за Вашия случай!):

  • позиция на колене, длани и лице на пода, коленете отворени

  • позиция ‘на 4 крака’, с или без люлеене на таза

  • вървене и бавно танцуване

  • люлеене на таза (може и върху топка за фитнес, да описвате осморки наример)

  • позиция люлеене настрани с отворен таз. С един крак стъпвате на земята, с другия на стол. Люлеете таза, като е важно някой да Ви придържа, за да не залитнете. Добре е да се опита за 5-6 контракции. След това се сменя кракът.

  • лежане настрани със свити бедра и колене: ако сте сигурни, че гърбът на бебето е обърнат към лявата страна на гърба на майката, тогава майката лежи на ляво. Ако бебето е с гръб към дясната й страна, ляга на дясно. Ако не сте сигурни, сменяте страната през 20-30 мин.

  • лежане настрани с прехвърляне на коляното: ако гърбът на бебето е към лявата част на гърба на майката, майката ляга на дясната си страна, долният крак е опънат. Сгъва горното бедро и коляно, поставя коляното на двойно сгъната възглавница и се претълкулва напред. Ако бебето е с гръб в дясно, ляга по същия начин на лявата си страна. Ако не сте сигурни, сменя страните през 20-30 мин.

  • На колене наведена напред, подпряна на топка за фитнес или стол

Често едно от тези „упражнения“ или комбинация от тях дават чудесни резултати. Обсъдете с лекаря или акушерката си дали са подходящи за Вас. Хората, които Ви подкрепят по време на раждането (лекар, акушерка, дула, таткото) могат да Ви предложат тези или други идеи, за да се избегне или забави медикаментозното ускоряване на раждането.

За финал Ви предлагам един цитат от Мишел Оден, френски акушер-гинеколог и активен защитник на естественото раждане и ранния контакт с бебето:

Нашите наблюдения са, че когато майката ражда без да се притеснява за поведението си по време на контракциите и за начина, по който ги контролира, а вместо това се съсредоточи върху бебето си и върху това как ще го посрещне с докосване и с думи, намалява рискът от твърде продължително и болезнено раждане поради неефективни контракции или ненапредване на разкритието.“1

Източник: Simkin, P. The Birth Partner. 4th ed. Harvard common press, 2013

За цялостна подготовка за активно раждане, посетете курс по модел на Childbirth International. Повече информация тук

1Odent, Michel. Entering the World. Marion Boyars, New York, 1984.

    1 Comment

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *