Back

Естествени методи за справяне с коликите на бебето

“Колики” обикновено означава продължителен (часове), неутешим плач на здраво, добре хранено бебе, поне три пъти седмично, в продължение на часове. Определено са труден период! Появяват се около 10ти-14ти ден след раждането, пикът им е около 40тия ден. Точната причина за коликите все още не е напълно изяснена, затова и няма средство, което винаги и със сигурност да помага. Ето някои от факторите, които се смятя, че допринасят за коликите:

Незряла храносмилателна система

Храносмилателната система на новородените все още се развива и може да бъде по-чувствителна към определени храни, поглъщане на въздух или промени в чревния микробиом. Тази чувствителност може да доведе до храносмилателен дискомфорт и симптоми на колики. При някои бебета прекомерното образуване на газове или затруднено им отделяне е фактор.

Свръхстимулация и сензорно претоварване

Новородените са силно чувствителни към околната среда. Силен шум, ярка светлина или дори прекомерно внимание към бебето от страна на околните могат да го претоварят и да доведат до проява описвана като колики.

Емоционални фактори

Бебетата могат да бъдат чувствителни към емоционалните състояния и нивата на стрес на хората, които се грижат за тях. Силно стресова среда или тревожност на родителите могат потенциално да повлияят на поведението на бебето и да допринесат за симптоми на колики.

Алергии или непоносимост към храни

По-рядко алергиите или непоносимостта към определени вещества могат да причинят или засилят коликите. Честите виновници включват протеини от краве мляко, соя или други храни. Тук е важно да напомня, че кърмещите майки могат да се хранят спокойно с всички групи храни, ако няма доказана алергия или непоносимост на бебето. Ако кърмиш и подозираш, че някоя храна, която ядеш, причинява дискомфорт на кърмачетото ти, свържи се с педиатър и с консултант по кърмене, за да бъдат направени изследвания и да изградите стратегия за справяне.

Рефлукс

Рефлуксът представлява връщане на стомашно съдържимо в хранопровода заради незрялост на сфинктера (кръгъл мускул), който затваря хранопровода, след като храната премине през него в стомаха. Много бебета имат т.нар. физиологичен фефлукс и «връщат» по малко мляко след или между храненията. За повечето това не е неприятно, но при някои може да е придружено с дискомфорт или дори болка. Има разлика между физиолигичен рефлукс и рефлуксна болест. Ако имаш съмнения, добре е да ги обсъдиш с педиатъра и консултант по кърмене.

Изкуствено хранене

Проучванията показват, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, по-често имат колики. Това е така по няколко причини. От една страна, кърмата е по-лесно усвоима и съдържа ензими, които подпомагат храносмилането. Съставът ѝ се променя с времето, за да осигури подходящите хранителни вещества, докато бебето расте. Антителата и други имунни фактори например развитието на имунната система, а по-здравата имунна система може да намали вероятността от стомашно-чревни проблеми и колики. Адаптираните млека предизвикват алергии и непоносимости по-често. Също така, кърменето предразполага и към повече физически контакт. Така освен хранителни вещества то дава и емоционален комфорт на бебето – отново в полза на по-леко преминване на периода на коликите. Въпреки това, кърменето не е гаранция, че бебето ти няма да има колики. Просто ако не кърмиш, вероятността да има и да са по-тежки е по-голяма.

Ето и идеите, които съм събрала за «естествените» методи за справяне с коликите. Не всички работят за всяко бебе, но е добре да имаш варианти за действие, ако се наложи.

Много носене и гушкане. Има изследвания, които показват, че бебета, които са носени през повечето време, плачат значително по-малко от тези, които прекарват повечето време в легълцата си. Обмисли вариант за носене в слинг, препоръчван от консултантите по бебеносене като най-подходяща носилка.

Движение: разходка в слинга или в количката действа успокояващо на много бебета. Ритмичните движения и близкият физически контакт могат да имат успокояващ ефект.

Нежен масаж на коремчето. Внимателното масажирай коремчето на бебето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Това може да помогне за облекчаване на газовете и да насърчи храносмилането. Можеш да изпозлваш леко затоплено (между дланите ти или на водна баня) натурално масло като кокосово или зехтин и да приложиш съвсем лек натиск.

Вариация на масаж на коремче: I Love U. При тази техника правиш три движения, може да са последователно едно след друго или пък по 5-10 повторения от всяко. Ето ги и тях: ‘I’: очертаваш с пръсти буква ‘I’ от лявата страна на коремчето на бебето. ‘L'(ove): очертаваш буква ‘L’, като отново започваш от ляво и след това напречно. Последното движение е ‘U’, с което пресичаш коремчето на бебето отстрани (в лядо), напречно, и отново отстрани.

Оригване. Опитвай да оригваш бебето редовно по време и след хранене. Нежното потупване или разтриване на гърбчето може да помогне да се освободи задържания въздух и да предотврати натрупването на газове. Все пак, не всички кърмени бебета имат нужда от оригване. Имай предвид и това, ако твоето бебе не желае да се оригне.

Топла вана. Тя може да помогне на бебето да се отпусне.

Затопляне на коремчето. Прави се с подходящ топъл компрес или бутилка с топла вода, увита в кърпа.

Поза «тигър върху клон». Има ефект, комбиниращ затоплянето на коремчето с движението на родителя, евентуално и с успокояващия му глас.

Успокояваща атмосфера. Създаването успокояваща атмосфера може успокои дискомфорта на бебето. Приглушени светлини, тиха музика или бял шум, възможно най-малко стимулация. Някои бебета се успокояват и ако добавим повиване или нежното люлеене.

Време по коремче. Редовното време по коремче може да помогне за подобряване на храносмилането и облекчаване на дискомфорта. Постави бебето по корем върху стабилна, чиста повърхност и не спирай да го наблюдаваш. Можеш да започнеш с по 30-60 секунди на ден още от първите дни след раждането, като постепенно увеличваш продължителността и броя на сесиите.

Каране на колело. Внимателно движи крачетата на бебето с колелообразно движение, сякаш то кара колело.

Успокояващи звуци. Нежни приспивни песни, природни звуци или бял шум на заден план успокояват някои бебетата

Акупресура. Лек натиск върху определени точки по тялото на бебето, като дланта, стъпалото или между веждите, може да осигури облекчение. Консултирай се със специалист за по-точни насоки.

Важно е да помниш, че коликите са временно състояние и обикновено отминават от само себе си, когато храносмилателната и нервната система на бебето съзреят и то развие по-добри механизми за справяне. Все пак, ако се притесняваш за коликите на бебето си или те са придружени от други обезпокоителни симптоми, препоръчително е да се консултираш с подходящ специалист.

Много майки на кърмени бебета, които имат колики, се притесняват дали плачът на бебето не е свързан с кърмата или кърменето. Ако имаш подобни притеснения и имаш нужда от насоки за кърмене на бебе с колики, можеш да се свържеш с мен за консултация.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *