Back

Съвременни препоръки за клампиране на пъпната връв при нормално раждане

Казано накратко, множество големи организации препоръчват отложено клампиране на пъпната връв. В тази статия ще разгледаме конкретни препоръки, както и какво предимство за бебето стои зад тях. Но първо:

Какво точно означава отложено клампиране?

През бременността и преди раждането, пъпната връв свързва бебето с плацентата. Тя му доставя кислород, хранителни вещества, хормони, ензими, антитела и всякакви други полезности. Доскоро се смяташе, че веднага, след като се роди бебето, пъпната връв трябва да се клампира (да се защипе със специална щипка) и по този начин да се прекъсне притокът на кръв от плацентата към бебето.

👉🏼Препоръките на много големи огранизации към днешна дата обаче са клампирането да е няколко минути след раждането или когато пъпната връв спре да пулсира.

Ето ги и конкретните насоки на някои от тях:

✅Световната здравна организация (СЗО): препоръчва отложено клампиране на пъпната връв за поне 1-3 минути след раждането. Ранното клампиране не се препоръчва, освен в случаите, в които бебето е с асфиксия, тоест не диша. (източник).

✅Американската асоциация по акушерство и гинекология (ACOG): препоръчва отложено клампиране на пъпната връв за 30-60 секунди след раждането. (източник).

✅Националният институт за висококачествени здраве и грижи във Великобритания (National Institute for Health and Care Excellence – NICE) препоръчва отложено клампиране на пъпната връв за поне 1 минута след раждането, освен ако няма съмнения за целостта ѝ или пулсът на бебето не падне под 60 удара в минута. (източник)

✅Кралският колеж на акушерите и гинеколозите във Великобритания (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists – RCOG): препоръчва отложено клампиране на пъпната връв. (източник)

✅Канадското педиатрично общество препоръчва отложено клампиране при недоносени бебета за 60-120 секунди, но поне за 30, за да бъде намален процентът на заболеваемост и смъртност. Според тази организация, отложено клампиране с 60 секунди подобрява кръвните параметри на доносените бебета.

✅В гайдлайните за нормално вагинално раждане на Българското (!!!) дружество по акушерство и гинекология от 2019 година препоръката е да не се клампира по-рано от 1 минута след раждането, освен ако няма съмнение за целостта на пъпната връв или ако пулса на новороденото е под 60 уд/ мин и не се учестява. (източник)

❔А какви са ползите за бебето и защо всъщност препоръките са именно такива?

💗Повишава се обемът на циркулиращата кръв. При раждането, около 30% от кръвта на бебето е в плацентата. Отложеното клампиране на пъпната връв позволява тя да се прехвърли в неговото тяло.

💗Повишени нива на желязо, което е важно за мозъка и имунната система. Отложеното клампиране на пъпната връв увеличава трансфера на желязо от плацентата към новороденото.

💗Животоспасяваща линия: през пъпната връв бебето продължава да получава кислород.

💗 Запас от стволови клетки, Т-клетки и други фактори, които подсилват имунната система.

А какви са рисковете от незабавното клампиране, без да се изчакат препоръчителните минути?

Въпреки че клампиране веднага след раждането без да се изчака може да е подходящо при специфични медицински състояния, то има някои потенциални неблагоприятни последици, най вече:

  1. Намалено кръвоснабдяване. При незабавно клампиране се прекъсва притокът на кръв от плацентата към новороденото. Това води до намален обем кръвта циркулираща в тялото му.
  2. Недостиг на желязо. Незабавното клампиране може да доведе до недостиг на желязо в първите месеци на живота на бебето, което повишава риска от анемия и свързаните с нея проблеми с развитието.

Отложеното клампиране не е рутинна практика в България и може да е нужно да с договориш предварително с екипа си, ако държиш на него. А в някои страни, като например Нидерландия и Норвегия, това се прилага стандартно.

Ако си бременна и имаш нужда от информация и вдъхновение за раждането и кърменето, абонирай се за бюлетина ми “Подготовка за раждане и кърмене”.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *