Back

Кърмене след секцио

Кърменето след Цезарово сечение (секцио) може понякога да е по-трудно, но това не е правило и има какво да направиш, за да си помогнеш и да избегнеш усложения.

Кога започва производството на кърма?

Процесът на производство на кърма (лактацията) започва още около 16та седмица на бременността. Може би си забелязала жълтеникав секрет от зърната си: коластра, още през бременността. Често казваме, че кърмата «идва» или «слиза» след раждането, но реално процесът на производство е започнал още през бременността. Мляко (коластра) вероятно си имала през повечето време докато си била бременна, макар и в съвсем малки и често незабележими количества.

След като се роди бебето, нивата на хормона естроген в тялото ти падат и това стимулира съставът на секрета от гърдите бързо да се промени. Той започва да преминава от коластра в кърма.

Обикновено съставът и количеството на кърмата се променят съществено между 3тия и 5тия ден след нормално раждане. Преди това, през първия и втория ден, в повечето случаи в гърдите има коластра, която е напълно достатъчна за новороденото бебче. След Цезарово сечение увеличаването на количествата може да се забави с ден-два, до 5-6 ден. Но да видим, защо е това забавяне?

Защо може да се получи такова забавяне след секцио?

Най-често причината за това забавяне не е самата операция. Причина са обстоятелствата и ограниченията след раждането. Сред тях основните са липсата на ранен първи контакт и забавянето на първото кърмене, понякога с дни.

Важно е бебето да се закърми колкото може по-скоро след раждането, независимо дали то е било оперативно или вагинално. В идеалния случай първото кърмене се случва до втория час, а след това продължавате да се кърмите на всеки 2-3 часа. От медицинска гледна точка няма пречки това може да се случи и след секцио. Но е важно в болницата има подкрепа за подобна практика. Майката се раздвижва най-рано на 6тия час, а в нашите болници понякога и доста по-късно след операцията. Затова, ако искаш да започнеш кърменето по-рано, ще ти е нужна подкрепа: някой, който да ти подава бебето и да ти помага да го наместиш на гърдата.

Ако знаеш предварително, че персоналът няма възможност да ти помага за тези първи кърмения, добре е да бъдеш с таткото, с друг твой близък или с дула след раждането. Те ще ти съдействат да поставяш бебето на гърда и ще го взимат и обгрижват между кърменията.

За кърменето има значение и това, че след операция се налага да бъде ограничен приемът на храни и течности на майката. Ако си се въздържала от храна и напитки дълго и преди раждането, това още повече допринася за забавяне на процеса.

Ами упойката?

Упойката, както и обезболяващите, които ти дават в болницата, най-често са трябвало да са съвместими с кърменето. За всеки случай можеш да попиташ лекаря си. Ако имаш съмнения, най-добре е да се провери съвместимостта в различните източници: справочника на доктор Хейл, e-lactanciа, toxnet, infantrisk.

Различните видове упойки и обезболяващи, макар и да не пречат на кърменето, могат да направят бебето по-сънливо в първите дни. Докато твоят организъм се изчиства от тях за сравнително кратко време, на тялото на бебчето може да му са нужни няколко денонощия, за да се справи. Сънливото бебе суче вяло и може да не успява да приеме достатъчно кърма. Този ефект се усилва особено много ако се кърми под режим на три часа: бебето лесно се изморява и не успява да приема достатъчно мляко през толкова големи интервали. Добре е ако бебето е твърде сънливо, или има жълтеница, която го прави по-отпуснато, да бъде будено за кърмене по-често, през 2 часа, 2 часа и половина. Така ще суче на често по малко и ще може по-лесно да набави необходимото за денонощието количество.

Ето някои идеи, които могат да помогнат, ако бебчето е сънливо:

• Пробвай да изцедиш малко на ръка или с помпата, преди да предложиш гърда. Това ще стимулира рефлекса на потичане и когато предложиш гърдата, млякото вече ще тече. Това ще накара бебето да е по-усърдно и активно в сукането. Ако млякото спре да тече (имай предвид, че е нормално кърмата да тече на порции от гърдите и струята да не е постоянна), можеш да пробваш компресия на гърдата.

Компресия на гърдата: слагаш ръката си на гърдата. Палецът е от горната страна, а останалите пръсти от долната, под форма на буква С, зад ареаолата, далеч от зърнато. Ръката е поне на 2-3 см от устата на бебето. Когато видиш, че бебето започва да суче по-вяло, стискаш, все едно стискаш. Целта е да притиснеш млечните резервоари и така да изтласкаш повече мляко към бебето. Задръж, докато бебето гълта. Щом спре, отпусни и стисни отново. Не е нужно да плъзгаш пръстите, само задържай натиска.

Сменяй гърдата, когато бебето спре да суче ефективно.

Оригни бебето и смени пелената му. Опитай се да го оригнеш изправено в себе си вместо отпуснато на рамото ти. На рамото ти е много по-вероятно то да заспи, гушнато в теб.

Избягвай шума, ярките светлини. Понякога свръх-стимулацията кара бебетата да заспят, за да се «изключат».

• Нежно разтрий главичката, вратлето и раменцата на бебето.

• Намокри леко чиста памучна пелена с хладка вода и обтрий лицето и вратлето му.

• Убеди се, че не е твърде топло в стаята и че бебето не е облечено с твърде много дрехи. Нормална стайна температура (21-22 градуса) е напълно подходяща.

Първото кърмене след секцио

Ако е възможно, моментът непосредствено след раждането e идеален за това първо кърмене. Доказано е, че ако се забави първото кърмене, засукването е по-трудно и рискът от препълвания е по-голям. Вероятно ще трябва да кърмиш легнала по гръб. Ако едната ти ръка е със система, може да ти е трудно да я ползваш и тук ще е полезно някой да ти съдейства да се наместите. Опитай да сложиш бебето легнало с лице към гърдите ти (подобно на поза „люлка“, но бебето е по-високо и далеч от разреза, a ти си легнала). Използвай много възглавници, за да си по-стабилна.

Ако няма да имаш възможност да кърмиш веднага след раждането, започни да изцеждаш възможно най-рано, от момента, в който имаш сили да работиш с помпата. Продължи да изцеждаш на всеки 3 часа по 20 минути на гърда до момента, в които сте заедно с бебето.

Когато вече сте заедно, започни да предлагаш гърдата редовно. Важно е да имате минимум 8 кърмения за денонощие, желателно 10-12.

Позиции, които могат да са удобни за кърмене след секцио

Биологична. Nастани се удобно в полу-седнало положение. Важно е да имаш опора за гърба, раменете и ръцете. Облегни се спокойно назад, сложи възглавници така, че да се чувстваш стабилна. Вземи бебето и го сложи върху себе си, с коремче към теб. Остави гравитацията да «донамести» тялото му. Обърни внимание бебето да е плътно долепено до теб, обърнато с лице към гърдата, корем към твоя корем, а крачетата му не висят във въздуха, но и да не са близо до белега. Нослето е свободно.

Легнали настрани. Изпробвай я веднага след като можеш да се обръщаш. Тази поза е любима на много майки в първите дни след секцио. За да се обърнеш се хвани за рамката на леглото и се изтегли внимателно, без да напрягаш коремните мускули. Сложи възглавница зад гърба си за опора. Можеш да сложиш малка възглавничка или кърпа пред белега от операцията, в случай че бебето случайно ритне там.

Страничка позиция (ръгби / футболна топка). Когато можеш да сядаш и да стоиш седнала повече време. Ще са ти нужни повече възглавници, за да наместиш бебето и да го поставиш стабилно. Постави бебето на възглавница. Тялото му да е отстрани на твоето тяло, обърнато настрани към теб и повдигнато на височината на гърдата ти. Устичката е на нивото на зърното ти. Придържай главата му откъм тила с дланта си, а гръбчето с предмишницата. Бебето може да е по гръб или обърнато с корем към твоето тяло, в зависимост от това къде се намира зърното ти. Захвани гърдата и я подай със зърно, сочещо над устичката на бебето.

Люлка. След първите няколко дни, позиция люлка (класическата) също вероятно ще ти е удобна. Възглавница в скута ти ще държи бебето повдигнато и няма да ми позволява да рита раната. Вземи бебето на прилежащата на гърдата ръка. Главата му е между лакътя и китката ти. Точно къде между тях зависи от това на къде сочи зърното ти: то трябва да е срещу главата на бебето. Ръката и дланта ти обгръщат гръбчето му. С другата ръка придържай крачетата.

В началото може да e трудно да намериш истински удобна поза за кърмене. Не се отказвай да пробваш различни варианти и не се колебай да помолите за помощ таткото или някого от персонала. А когато откриеш удобна позиция, следи коремчето на бебето да е ккъм твоя корем, а главичката му да е на нивото на гърдата. Използвай всички налични възглавници и ако е нужно поръчай си още от къщи, за да ви е удобно.

Кога ще имам достатъчно мляко за бебето?

Гърдите на повечето майки могат да произвеждат достатъчно количество мляко за бебето от първия ден, стига майката и бебето да не са разделени и бебето са суче редовно и добре. А в случай, че са разделени, стимулацията на гърдите да започне от рано и да е достатъчно като честота и продължителност.

Сукането на бебето или цеденето дават сигнал на тялото ти, че нуждите от мляко се увеличават и гърдите ти ще реагират с увеличено производство. Между 2 и 6 ден след раждането можеш да очакваш коластрата да започне да преминава в преходно, а след това и в зряло мляко. Ако ти се струва, че този процес се бави, вместо да даваш добавка, опитай да слагаш бебето по-често на гърда и се увери, че засукването му е дълбоко.

А ако вдигна температура или трябва да пия антибиотик?

Леко повишаване на температурата се случва често в първите дни след секцио. Важно е лекарят ти да знае, ако това се случи и при теб, но тази повишена температура не е причина да бъдеш разделена от бебето си и да не кърмиш. Най-често използваните антипиретици (лекарства, понижаващи температурата) са съвместими с кърменето и лекарят ти може да изпише някой от тях, ако е нужно. В случай, че има нужда от лечение на инфекция с антибиотици кърменето отново може да продължи. Повечето антибитиотици са съвместими с кърменето или имат съвместими алтернативи. Ако се притесняваш, можеш да търсиш информация за това в e-lactancia.org, infantrisk.com, или да помолиш своя консултант по кърмене да ги провери в справочника на доктор Томас Хейл.

Когато вече сте у дома

Секциото е единствената сериозна коремна операция, след която имаме очаквания оперираната да се възстанови за два дни, да започне да се грижи за малко, безпомощно същество и да се върне към обичайното си ежедневие.

НО! Всъщност е важно да си дадеш време за почивка и възстановяване. Опитай да организираш помощ с димакинстовото след раждането. В началото няма да можеш, а не би и трябвало, да се занимаваш с домакинска работа. Тялото ти има нужда от време, за да се възстанови след една сериозна операция.

Хубаво е, че в България татковците имат право на 15 дни отпуск след изписването. Tова е много добър момент да развият уменията си да домакинстват, наред с грижите за теб и бебето. Вероятно много близки и приятели ще искат да дойдат да ви видят. Може би вместо да подържат бебето, можеш да помолиш всеки от тях да помогне с прането, чиниите и готвенето? Или да донесе вечеря? Важно е от сега да помислиш какъв ще е планът ти за този период.

Ако имаш нужда от подкрепа в началото на кърменето след секцио, можеш да ми пишеш за „Пакет след раждането“. Освен, че подкрепям майките от 14 години в този крехък период, самата аз родих две от децата си със секцио и лично изпитах колко е важно да имаш подкрепа. Не си сама!

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *