Back

10+ средства за увеличаване на кърмата

⚠️⚠️⚠️Започвам с много важен disclaimer: в огромна част от случаите, въпреки че на майката ѝ се струва, че трябва да увеличи кърмата си, проблемът е другаде. Търсим го първо в организацията на кърменето, или в анатомични особености на майката или бебето, недобро позициониране, даване на вода или залъгалка, предлагане на добавки с шише без да има нужда и още куп други. Тоест, може да имаш съвсем достатъчно кърма, но бебето да не наддава добре или да протестира и недоволства на гърдата по друга причина.

🙏Моля, преди да прибегнеш към лактогонни средства, свържи се със специалист и обсъди дали именно те са подходящи за вашата ситуация.

👉Има някои случаи, в които наистина е нужно да се потърси начин за увеличаване на производството на мляко. Това често се налага след раздяла, ако майката не е цедила, или ако бебето е било сънливо в началото, сукало е твърде вяло и в последствие се е оказало, че тази стимулация не е била достатъчна. Има и някои заболявания на майката ((много рядко!), при които може да са необходими допълнителни мерки за увеличаване на лактацията, но имай предвид, че такива ситуации са по-скоро изключение. В огромна част от случаите ако си подготвена и получиш пълна подкрепа в началото на кърменето, още в болницата, от първите часове след раждането, няма да се наложи да търсиш допълнителни начини за стимулиране на лактацията.

Ще споделя различни методи и средства, които могат да помогнат за стимулиране на кърмата и подпомагане на естествения процес на производство на кърма.

1. Често кърмене с добро засукване и изпразване на гърдите

Най-ефективният начин за увеличаване на кърмата е чесото кърмене на бебето. Колкото повече бебето се храни директно от гърдата, толкова повече мляко произвежда тялото на майката. Важно е обаче да има реален трансфер на мляко, тоест бебето да засуква добре и да успява до голяма степен да изпразни гърдата. Включвам тук и т.нар. кърмене накуп (cluster feeding). Така се наричат периодите, през които бебето – особено е новородения период – суче много често с малки паузи между кърменията (примерно 20-30 минути). Това често кърмене осигурява и добра стимулация, и достатъчно мляко за бебето и не би трябвало да те притеснява, дори обратно. Стига разбира се да си сигурна, че засукването на бебето е добро.

2. Кърмене не само за хранене, но и за успокоение и приспиване

Бебетата сучат не само от глад и е напълно нормално да посрещаме нуждата на новороденото от успокоение, гушкане, близост, стопляне, приспиване…на гърда. Освен че е лесен и ефективен, този подход помага за отделяне на повече пролактин и увеличаване на общото количество кърма.

3. Контакт кожа-до-кожа

Кърменето кожа-до-кожа и прекарването на значителна част от денонощието в такъв контакт с новороденото бебе доказано допринася за увеличаване на производството на кърма.

4. Достатъчно храна и течности за мама

Не е нужно да се наливаш с вода и да се тъпчеш с храна, но е важно да обръщаш внимание на нуждите на тялото си. Добре е при всяко кърмене да пиеш по чаша вода и да се храниш често с разнообразна храна, без ограничения. Обаче! Няма препоръчителни количества, нито задължителни храни и напитки за кърмачки. Дори и да не успяваш да се храниш «здравословно», кърмата ти ще е най-доброто за твоето бебе.

5. Допълнително изцеждане

Тъй като кърмата се произвежда на принципа на търсенето и предлагането, ако увелчим търсенето (тоест, цедим), ще увеличим предлагането (тоест производството). Внимание: никога не е добра идея да цедиш профилактично. Преди да вземеш решение да стимулираш допълнително гърдите, обсъди ситуацията с консултант. Свръхстимулацията може да доведе до хиперлактация и свързаните с нея усложнения. Също много важно: в първите дни НЕ Е НУЖНО да цедиш, за да изпразваш гърдите «докрай», ако бебето с теб и суче редовно и ефективно. Цеденето за увеличване на кърмата е подходящо да се прави веднага след кърмене.

6. Power pumping

Техника за увеличване на кърмата, която имитира кърменето «накуп», тоест кърмене през много кратки интервали. Ако искаме бързо да увеличим кърмата можем да го имитираме, като изберем подходящо време от деня и отделим около час на ден за няколко поредни дни за по една такава сесия. Обичайната схема на цедене е 20 минути, почивка 10, цедене 10 минути, почивка 10 и последно цедене 10 минути. Тази схема е за двойна помпа. Ако твоята е единична, можеш да цедиш всеки път по 10 минути всяка гърда, а почивките да са по-кратки, примерно по 5 минути.

7. Хранителни добавки и билки

На пазара има различни средства, за които се твърди, че увеличават кърмата. Много малко изследвания потвърждават това. Доктор Джак Нюман, канадски специалист по кърмене който има собствена клиника посветена на лактацията, предлага (при изрична нужда, потвърдена от консултант) да се опита комбинация от таблетки сминдух и таблетки магарешки бодил. Той също споменава жаблек, моринга, алфалфа, семена от анасон, коприва. Но – уточнението е негово – за нито едно от тези средства няма солидни научни доказателства.

8. Храни

Овесени ядки, чесън, джинджифил, бирена мая (може и на таблетки), отново с уточнението, че информацията и препоръките за консумация на тези храни с цел увеличаване на лактацията не са научно доказани. И във всяка култура различни храни се считат за лактогонни. Няма да навреди да опиташ, но е важно да работиш за подобряване на техниката и организацията на кърмене. За цялата статия на д-р Нюман виж линка в края на статията.

9. Нощно кърмене или цедене

Пролактинът, хормонът, който отговаря за производството на мляко, е с естествено най-високи нива през нощта, с пикови стойности между 1 и 5 часа. Нощното кърмене (или цедене, ако си разделена от бебето или по друга причина не можеш да кърмиш на гърда) дава мощен сигнал на тялото ти да увеличи производството на мляко.

10. Избягване на залъгалката

Използването на залъгалка удължава интервалите между кърменията, намалява времето, което бебето прекарва на гърдата и може да създаде навици за плитко засукване. Всичко това води до намалено количество кърма.

11. Честа смяна на гърдите в рамките на едно кърмене

Тоест да оставиш бебето да изсуче първата гърда, да предложиш втората и ако изглежда, че е приключило и с нея, да го върнеш пак на първата. Много майки смятат, че трябва да предлагат или само едната гърда, или всяка гърда по веднъж, но всъщност кърмене ляво-дясно-ляво-дясно… може много да помогне за увеличаване на гърдата. Все пак уточнявам, че в новородения период много бебета се нахранват от едната гърда и е важно да са я изпразнили добре (да я усещаш по-лека и мека), преди да предложиш втората.

12. Информация и подкрепа от специалист

Важна стъпка към подготовка и подобряване на кърменето. В идеалния случай, тази подкрепа започва още през бременността, за да знаеш какво да очакваш, как да действаш и да имаш план за възможно най-добър старт дори и при трудности. Това е перфектната профилактика. А ако все пак се стигне до проблем, навременната намеса на консултант може да ти спести много проблеми.

Ако си бременна, можеш да се включиш в обучението ми “Основи на кърменето” (пиши ми или ми се обади на 0885 210 64, за да ти кажа кога ще е следващата дата). Можеш също да се се включиш в безплатните ми срещи за подкрепа във Варна: информаця за тях публикувам всеки месец в социалните мрежи.

След раждането, мога да те подкрепя с една или повече срещи: в дома ти или онлайн. Виж повече информация тук или се свържи директно с мен.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *