Back

Ако трябва да лежим

Някои идеи за справяне с болката и дискомфрота, ако се налага жената да лежи по време на раждането

Движението е основен начин за облекчаване на дискомфорта от контракциите по време на раждането. Понякога обаче се налага жената да остане в легнало положение по различни причини. Такива могат да бъдат високо кръвно налягане, упойки, които я замайват или обездвижват, или нуждата да бъде следена на монитор, да ѝ се преливат банки с лекарства или глюкоза и др.

В някои болници настоявят всички жени да останат в леглото докато раждат; за това няма медицинско основание. Ако обаче наистина се налага да лежите, има много неща, които да Ви помогнат да се справите с дискомфорта и болката.

В началото ангажирайте ума си нещо друго

Докато е възможно, опитвайте се да се разсейвате по време на контракциите: говорете с партньора си / дулата, гледайте филм, слушайте музика, четете / помолете да ви четат… Ще разберете, че е време да смените тактиката, ако се налага по време на всяка контракция за около 30 секунди да спрете това, което правите. В такъв случай можете да започнете да използвате някои от следните техники:

Ритуал по време на контракциите:

  • въздишка (бавно, звучно, ритмично дишане)
  • отпускане на мускулите с всяко издишане (може да се отпуска по една мускулна група, примерно чело, рамене, ръце, бедра, крака….)
  • в по-напредналата фаза на раждането дишането може да е по-леко, бързо и ритмично (3 до 5 плитки вдишвания на 10 секунди)
  • ритмично потупване или погалване на предмет или партньор
  • броене на глас или наум (примерно на вдишванията)
  • фокусиране върху предмет
  • вокализация (издаване на ниски звуци, които помагат на жената да отпусне цялото си тяло)

Когато усещанията станат много интензивни, голяма част от жените започват инстинктивно да следват спонтанен ритуал, който им помага да се справят. Той може да е вътрешен: затваряне на очи, пъшкане, поклащане, или външен (с участие на друг човек): потупване на ръката на партньора, дишане в ритъм с партньора, следене на ръката на дулата, облягане на партньора / дулата и др.

Важно да е се отпускате възможно най-добре между контракциите, за да събирате сили. Ако се налага да лежите, това най-добре може да стане с бавно, дълбоко дишане. Между контракциите е добър момент и да раздвижвате ходилата си: описвайте буквите от азбуката с тях, за да подобрите притока на кръв. Същото можете да правите и с ръце.

Фокусиране на вниманието

Tази техника отклонява вниманието на жената от болката и го концентрира върху нещо друго. Някои жени фокусират погледа си върху предмет – икона, снимка, позитивен надпис (може и да е предварително подготвен), лицето на подкрепящ човек… Други предпочитат да се фокусират върху гласа на партньора / дулата или върху музика – любима песен, композиция.

Ритмично докосване или масаж пък успешно помагат на други жени да отклонят вниманието си от болката по време на контракция. 

Ако с Вас са партньор или дула, те биха могли да прилагат техники като обратен натиск, тазова преса или масаж на гърба с объл масажор / малка точилка (или всякакъв удобен цилиндричен предмет).

Топли и студени компреси могат да бъдат използвани по всяко време. Например, топъл компрес поставен ниско на корема на майката или на гърба и може да осигури комфорт по време на разкритието. Между контракциите, студена влажна кърпа прокарана по врата, челото и лицето помагат за отпускане и почивка. Студен компрес наложен ниско на гърба доказано облекчава болката (може да се използва ръкавица пълна с лед, замразени мокри кърпи, или дори пакет замразени зеленчуци, замразено шише с минерална вода).

Внимание! Компресите не трябва да са толкова студени / горещи, че да наранят кожата на майката. Ако партньорът не може да издържи да ги държи в ръка, значи не трябва да ги използва.

Вентилатор: може да се използва  между контракциите за освежаване (вместо влажната кърпа, например – има малки ръчни вентилаторчета, които се побират в дамската Ви чанта). 

Арома-лампа с любимия Ви аромат, който да ви успокоява и да Ви кара да се чувствате на познато място, може да спомогне за намаляване на напрежението. Вариант е също и подкрепящият Ви човек да ви дава да помиришете памуче или парче плат, върху което е капната капка подходящо масло. 

Може да е от помощ и ритмичното дишане, за което можете да прочетете тук. 

Не забравяйте и да пиете достатъчно вода или друга напитка: например електролитна напитка направена от 1 л вода, щипка сол, лъчичка захар или мед, изцеден лимон или портокал, евентуално  с добавен калции и магнезий.

Макар че за майката често принудителната поза по гръб или ограничението да е в леглото по време на раждането са стресиращи, присъствието на човек, който да я подкрепя непрекъснота може значително да я облекчи. Най-важно е тя да разбира и приема причините, заради които трябва да избягва да става, да се съсредоточи върху техниките, които все пак може да използва за облекчаване на дискомфорта и да използва всичката подкрепа, която може.

Източник: Simkin, P. The Birth Partner. 4th ed. Harvard common press, 2013

    2 Comments

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *