Back

Техники на дишане

Именно дишането е една от техниките, които СЗО препоръчва за обезболяване по време на раждането, в случай, че жената го предпочита. На всеки мой курс предлагам на участниците да направим симулация на контракции и да пробваме дали би им помогнало контролираното дишане. Интересно е, че не за всеки човек (тук включвам и татковците, защото и те участват в експеримента ми) това е подходящ метод за обезболяване. При обаче някои е доста ефективен.

През годините отношението към изучаването на техники на дишане в рамките на курсовете за подготовка за раждане, предлагани от различни организации, постоянно се променя. Имало е момент, в който всички курсове задължително са включвали и усвояване на техники за контролирано дишане. Появяват се дори курсове, посветени изцяло на това.

Този подход обаче започва да не се харесва. Той често насърчава жените да следват единствено ритъм, наложен отвън, вместо да дишат според физиологичното си усещане и потребност. Затова днес в много от курсовете родителите биват окуражавани да оставят тялото на жената да определи ритъма на дишане.

Все пак, обаче, много бъдещи майки (и техните партньори) очакват да научат поне една-две техники за дишане, надявайки се, че те ще им осигурят обезболяване и по-леко преминаване на раждането. И усвоената техника наистина може да е от голяма полза.

Държа да уточним, че контролираното дишане би могло да намали субективното усещане за болка, но няма как да я елиминира. Както и че дори и да не усвоиш никоя техника на дишане, би могла чудесно да се справиш с болката по време на раждане с други методи. А сега ти представям два начина на дишане, които предлага Пени Симкин – университетски преподавател, съосновател на Dona International (най-голямата организация за обучение на дули).

Според нея, дишането е може би най-използваният метод за облекчаване на болката по време на раждането. Пени Симкин пише, че за успеха на всяко сериозно физическо предизвикателство, каквото е и раждането, контролът и ритъмът на дишането са много важни.

Ритмичното дишане или пъшкане (пъшкането всъщност е шумно дишане) успокоява майката, помага ѝ да се отпусне и ѝ дава усещане, че има контрол върху начина, по който тялото ѝ реагира на иначе неволевите контракции. Дори и да се налага да лежиш по време на раждането, техниките на дишане могат да се прилагат със същия успех, както и ако се движиш свободно.

За първия период на раждането (по време на разкритието), има два основни начина на дишане:

Бавно звучно дишане или пъшкане

Когато вече не успяваш да се разсееш по време на контракциите (например с разговор, телевизия / радио, музика, книга, готвене….), можеш да започнеш да дишаш контролирано. В началото на котракцията поеми дълбоко дъх през носа, опитай се да усетиш как въздухът изпълва гръдния кош. Представи си, че имаш крила и ги разперваш. Отпусни се доколкото можеш и издишай звучно през устата – с изпъшкване или друга вокализация. Повтори колкото пъти е нужно. Не е нужно да броиш.

Когато отмине контракцията, продължи да се занимаваш с това, което си правила и преди нея и не мисли за дишането си.

Леко дишане

То изисква малко упражнения, за разлика от бавното дишане, но не е трудно. Ето как се прави:

Когато усетиш, че започва контракция, започни да поемаш въздух на всеки 1 до 3 секунди, като правиш кратка пауза след всяко издишване. Когато мине пикът на контракцията, можеш да започнеш да дишаш по-бавно, или пък да продължиш с лекото дишане, ако ти е комфортно.

За да усвоиш това дишане е нужно да го упражнищ няколко пъти. Ако ти се завива свят по време на упражнението, прави по-дълга пауза след издишването или поемай въздух по-плитко.

Упражненията обикновено се правят докато майката може да диша по този начин около 90 – 120 секунди.

Тези техники е добре да се упражняват предварително, за да може жената да ги познава възможно най-добре и да ѝ е лесно да ги използва, когато се наложи. Обикновено са от голяма полза по време на първата фаза на раждането, но някои жени ги прилагат и по време на напъните. Специално за напъването ти предлагам един друг тип дишане, прочети за него тук.

За повече информация: Simkin, P. The Birth Partner. 4th ed. Harvard common press, 2013

Всички препоръки на СЗО за грижа по време на нормално раждане можеш да прочетеш тук.

Ако желаеш цялостна подготовка за активно раждане, разгледай вариантите тук или се свържи с мен:

    3 Comments