Назад

Техники на дишане

Именно дишането е една от техниките, които СЗО препоръчва за обезболяване по време на раждането, в случай, че жената го предпочита. На всеки мой курс предлагам на участниците да направим симулация на контракции и да пробваме дали би им помогнало контролираното дишане. Интересно е, че не за всеки човек (тук включвам и татковците, защото и те участват в експеримента ми) това е подходящ метод за обезболяване. При обаче някои е доста ефективен.

През годините отношението към изучаването на техники на дишане в рамките на курсовете за подготовка за раждане, предлагани от различни организации, постоянно се променя. Имало е момент, в който всички курсове задължително са включвали и усвояване на техники за контролирано дишане. Появяват се дори курсове, посветени изцяло на това.

Този подход обаче започва да не се харесва. Той често насърчава жените да следват единствено ритъм, наложен отвън, вместо да дишат според физиологичното си усещане и потребност. Затова днес в много от курсовете родителите биват окуражавани да оставят тялото на жената да определи ритъма на дишане.

Все пак, обаче, много бъдещи майки (и техните партньори) очакват да научат поне една-две техники за дишане, надявайки се, че те ще им осигурят обезболяване и по-леко преминаване на раждането. И усвоената техника наистина може да е от голяма полза.

Държа да уточним, че контролираното дишане би могло да намали субективното усещане за болка, но няма как да я елиминира. Както и че дори и да не усвоите никоя техника на дишане, бихте могла чудесно да се справите с болката по време на раждане с други методи. А сега Ви представям два начина на дишане, които предлага Пени Симкин – университетски преподавател, съосновател на Dona International (най-голямата организация за обучение на дули).

Според нея, дишането е може би най-използваният метод за облекчаване на болката по време на раждането. Пени Симкин пише, че за успеха на всяко сериозно физическо предизвикателство, каквото е и раждането, контролът и ритъмът на дишането са много важни.

Ритмичното дишане или пъшкане (пъшкането всъщност е шумно дишане) успокоява майката, помага ѝ да се отпусне и ѝ дава усещане, че има контрол върху начина, по който тялото ѝ реагира на иначе неволевите контракции. Дори и да се налага да лежите по време на раждането, техниките на дишане могат да се прилагат със същия успех, както и ако се движехте свободно.

За първия период на раждането (по време на разкритието), има два основни начина на дишане:

Бавно дишане или пъшкане

Когато вече не успявате да се разсеете по време на контракциите (например с разговор, телевизия / радио, музика, книга, готвене….), можете да започнете да дишате контролирано. В началото на котракцията поемете дълбоко дъх и се отпуснете доколкото можете, а след това продължете да дишате бавно, като издишвате звучно – с изпъшкване.

Когато отмине контракцията, продължете да се занимавате с това, което сте правила и преди нея и не мислете за дишането си.

Леко дишане

То изисква малко упражнения, за разлика от бавното дишане, но не е трудно. Ето как се прави:

Когато усетите, че започва контракция, започнете да поемате въздух на всеки 1 до 3 секунди, като правите кратка пауза след всяко издишване. Когато мине пикът на контракцията, можете да започнете да дишате по-бавно, или пък да продължите с лекото дишане, ако Ви е комфортно.

За да усвоите това дишане е нужно да го упражните няколко пъти. Ако ви се завива свят по време на упражнението, правете по-дълга пауза след издишването или поемайте въздух по-плитко.

Упражненията обикновено се правят докато майката може да диша по този начин около 90 – 120 секунди.

Тези техники е добре да се упражняват предварително, за да може жената да ги познава възможно най-добре и да ѝ е лесно да ги използва, когато се наложи. Обикновено са от голяма полза по време на първата фаза на раждането, но някои жени ги прилагат и по време на напъните.

За повече информация: Simkin, P. The Birth Partner. 4th ed. Harvard common press, 2013

Всички препоръки на СЗО за грижа по време на нормално раждане можете да прочетете тук.

Ако желаете да посетите курс за цялостна подготовка за активно раждане, разгледайте вариантите тук или се свържете с мен:

    3 Коментари