Back

Техника за отпускане с помощта на партньора

Матката е изградена от три слоя мускули. Всеки от тях има своя функция по време на раждането, но и трите работят заедно като един. Страхът, тревожността и напрежението предизвикват отделяне на хормони, които могат да повлияят негативно върху работата и синхрона на тази сложна система от мускулни влакна. Един от начините да предотвратим това е да се научим да освобождаваме натрупаното в мускулите си напрежение, като по този начин намалим цялостното ниво на стрес в тялото си.

Шийла Китцингер, световно известен автор и обучител по темите на бременността и раждането, предлага на двойките, които обучава, техника за отпускане с помощта докосването на партньора. Последователността от стъпки се упражнява през бременността и според авторката може да е от полза не само по време на раждането, но и в други напрегнати моменти.

Основното правило на тази техника е следното: отпускате мускула на мястото, което партньорът Ви докосва. По време на упражненията, жената стяга определени мускули и когато е готова, партньорът я докосва спокойно и бавно на това място, при което тя веднага ги отпуска. Добре е да се фокусирате върху частите на тялото, които Ви е по-трудно да отпускате. По време на упражнението жената лежи по гръб, подпряна на възглавници така, че да й е удобно. Целият й гръбнак има опора, както и вратът и коленете й. Ето и примерна последователност за цялостна „тренировка“ по отпускане:

 1. Тя смръщва лице. Той бавно поглажда с възглавничките на пръстите си лицето й от носа през челото към слепоочията. Тя отпуска лицето си.

 2. Тя стяга мускулите на скалпа си и повдига вежди. Той поставя ръка от едната страна на главата й. Тя се отпуска.

 3. Тя притиска лопатките си една към друга като че ли могат да се докоснат. Той поставя ръката си в предната част на всяко рамо. Тя се отпуска.

 4. Тя ‘глътва’ корема си към гръбнака, като едновременно с това извива таза си напред. Той поставя ръце в долната извивка на корема й. Тя се отпуска.

 5. Тя притиска бедрата си едно към друго сякаш трябва да задържи лист хартия между тях. Той масажира външната страна на всяко бедро. Бедрата й се отпускат и раздалечават.

 6. Тя разтваря крака настрани, опитвайки се да раздалечи бедрата си (коленете са свити). Той масажира вътрешната част на бедрата, поглаждайки с натиск в посока надолу и съвсем леко в посока нагоре. Тя се отпуска.

 7. Тя свива мускулите на едната си ръка като дървена кукла. Той погалва ръката й с две ръце, едната от вътрешната страна, другата от външната страна, бавно и с натиск в посока надолу. Цялата й ръка се отпуска.

 8. Повтаря се с другата ръка.

 9. Тя свива мускулите на единия си крак като насочва пръсти към тавана и изправя крака (това не трябва да се прави, ако предизвиква крампа). Бавно и съзнателно, той придвижва ръцете си, по една от всяка страна на крака й, надолу по крака, от горната му част до глезена и задържа здраво голото й ходило около извивката. Целият й крак се отпуска.

 10. Повтаря се с другия крак.

  Сега жената се обръща настрани и в тази позиция:

 11. Извива долната част на гърба си. Той поставя стабилно двете си ръце отстрани на най-долната част на гръбнака й (сакро-лумбалната област) и тя се отпуска.

Тези стъпки не изчерпват всички мускули в тялото. Ако има такива, които знаете, че Ви е трудно да отпускате, а не са в горния списък можете да направите своя адаптация на упражнението.

Когато предварително се упражнявате, постепенно изграждате условен рефлекс на отпускане при докосване. Така по време на раждането партньорът Ви има отработена техника, с която да Ви помогне да почивате ефективно между контракциите и да освобождавате напрежението натрупано в мускулите. Това от своя страна намалява нивата на хормоните на стреса, които биха могли да забавят хода на раждането.

Източник: Sheila Kitzinger, “Education and Counselling for Childbirth”.

 

  1 Comment

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *