Back

Как да увеличим шансовете си за естествено раждане и ВБАК?

Можем ли изобщо да повлияем на начина, по който ще протече раждането? Мит ли е подготовката за раждането? Дали всичко зависи от стечението на обстоятелствата, или има неща, които бихме могли да контролираме?

Много бременни жени си задават тези и подобни въпроси. Не, не можем да знаем как точно ще се развият нещата. Добре е да сме приели това и да отпуснем желанието за контрол. Забелязали ли сте колко обичаме всичко да ни е планирано, изчислено, предвидено? Раждането е добър урок в обратната посока.

Това обаче не означава да забравим, че ни предстои раждане и да не направим стъпките, които зависят от нас. А те не са малко. И да, можем да наклоним везните в една или друга посока. Ето някои идеи как да стане това:

Правилна мотивация: важно ли е наистина естественото раждане за Вас и по какви причини? Дали искате да родите естествено, за да отговорите на нечии очаквания? Или пък за да имате по-добро самочувствие? Или за да покриете ‘изискванията’ за идеалната майка (каквато не съществува)? Помислете пак кое прави естественото раждане важно за Вас и бебето Ви. Убедени ли сте, че го искате? Правилната мотивация може да Ви даде силен тласък, а изкривената – обратно.

Проучете как протича раждането, направете изборите си и напишете план за раждане. А след това задължително го обсъдете с екипа, при който ще раждате. Дали говорите на един език? Ако не знаете какво точно е план за раждане, сега е добър момент да потърсите информация и примерни планове.

През бременността се заобиколете с хора, които Ви подкрепят. Това може да са членове на семейството, приятели, дула, а защо не и лекарят и акушерката, които следят бременността Ви. Присъединете се към групи от жени, които се вълнуват от естественото раждане. Ако сте от Варна, заповядайте в тази. Създайте такава група, ако няма около Вас. Разговаряйте с познати, които са родили по този начин и са радостни от това.

Осигурете си подкрепа за самото раждане. Тук не става дума за ангажиране на медицински екип, а за хора, които да са подготвени да Ви подкрепят физически и емоционално и да са до Вас през цялото време. 

Ако сте решили да използвате немедикаментозни методи за обезболяване, подкрепата на други хора ще е ключова за Вас. Може да е партньорът Ви, акушерката, която сте ангажирали, дулата, сестра Ви, приятелка… Всеки, на когото имате доверие и който познава процесите по време на раждане и има основна подготовка, може да Ви подкрепи. Изследванията доказват, че присъствието и постоянната подкрепа на дула, партньор или друг близък допринасят за по-удовлетворяващо раждане.

Информирайте се – Вие и хората, които ще Ви подкрепят. Посетете (по възмжност заедно с партньора си) качествен независим курс за подготовка за раждане, четете книги, ползвайте надеждни онлайн източници за информация по конкретни въпроси, които Ви вълнуват.

Четете позитивни истории за раждане и не позволявайте да Ви раказват страшни случаи, това няма как да Ви бъде от полза. В книгата на Олга Дукат „Раждане с любов“ има чудесни разкази за раждания в България. Надявам се и тук да съберем много такива.

Имайте доверие в тялото си. Жените винаги са раждали децата си и макар днес смъртността да е по-ниска (т.е. раждането да е по-нискорисково от преди 100 години, например), инстинктът да раждаме до голяма степен се е изгубил и често е заместен от страх. Понякога от много страх. Потърсете начин да промените нагласата си, ако е такава.

Ако Ви предлагат предизвикване на раждането, секцио, интервенции, проверете дали са П*Р*А*В*И.

Ако е възможно, избегнете предизвикване на раждането. Често то води до каскада от интервенции: постоянно наблюдение (т.е. легнала позиция и ограничено движение), венозни вливания, необходимост от упойки, повишен риск от цезарово сечение…

Движете се много по време на раждането. Раждането е движение, казва Шийла Китцингер. А изследванията доказват, че изправените позиции и вървенето по време на раждането ускоряват неговия ход и намалят нуждата от намеси.

Научете добре как работят окситоцинът, адреналинът и ендорфините по време на раждането и работете с тях, а не срещу тях.

Упражнявайте техники за отпускане и дишане по време на бременността.

Ако е възможно, откажете епидурланата упойка. Смята се, че тя може да забави раждането, особено втората фаза и да увеличи риска от асистирано раждане (форцепс или вакуум).

Приемайте вода и леки храни по време на раждането.

За финал Ви предлагам да си припомните и тази статия: Вагинално раждане след секцио в 11 стъпки.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *