Back

Какво забравихте да сложите в багажа за болницата

Ако сте като мен, списъкът Ви за болницата е готов от петия месец, горе-долу по това време започвате да планирате и покупките. Ако пък Ви е второ, трето и т.н. раждане, покупки почти (или изобщо) няма и Ви остава единственото забавление да пишете списъци и да си приготвите 10тина пъти багажа. Ето какво според мен сте забравили да сложите там:

С какво ще бъдете облечена по време на раждането? Нощницата е стандарт, но не би трябвало да е задължителна. Можете да си приготвите нейна алтернатива, ако ще се чувствате по-добре.

Взехте ли вода? Други напитки? Раждащите жени имат нужда да пият вода и други леки напитки (справка – СЗО). Подходящи са: чай (малинови листа, босилек, магданоз, коприва са любими варианти за бременни и раждащи жени, но Вие вероятно имате свой фаворит). Също: лимонов сок с вода и / или мед, кокосова вода, друга електролитна напитка. Когато се потим, губим вода, но всъщност по-важното е, че губим минерали и соли и е важно да ги възстановяваме.

А храна? Е, то да не отиваме на вечеря, все пак… Ами, какво да Ви кажа, Световната здравна организация препоръчва ако раждането е нискорисково (това знае лекарят Ви), жената да приема храна и течности по време на раждането. Ако това не Ви е достатъчно, можете да прочетете и тази статия, написана от анестезиолог.

И след този увод, идеите: някои жени взимат със себе си леки сандвичи. Ако не Ви се ядат, може да се сторят чудесни на партньора Ви. А след раждането със сигурност ще ви изглеждат твърде апетитни. Подходящи храни, които дават бърза енергия, без да натоварват стомаха, са  шоколад, кисело мляко, енергийни барчета. Смлени фурми и ядки, оформени като бонбони, или зрънца пчелен прашец също влизат в списъка.

Много майки споделят, че изобщо не им е било да ядене по време на раждането, но виж след това… Споменах ли, че и партньорът Ви ще огладнее по някое време, а няма да искате да го пуснете да излезе от стаята?

На нашите срещи често споменаваме с добро топлите копреси: на кръста, гърба и въобще навсякъде, където Ви е приятно. Чисти меки кърпи, които да се затоплят с вода са лесен вариант. Ако подозирате, че може да нямате достъп до топла вода, пробвайте да вземете термокана.

Ако смятате да ползвате техники на масаж, можете да си вземете любимо масажно олио или гел, ще е приятно и за Вас, и за партньора Ви да го ползвате, особено ако сте свикнали с аромата му.

Докато топлината успокоява болката в кръста и гърба, лицето Ви може да има нужда по-скоро от охлаждане. Мека кърпа (явно ще Ви трябват няколко), която партньорът Ви да напои с приятно хладна вода, може да е чудесен вариант. Други идеи са малко ръчно вентилаторче с батерийки от тези по 1-2 лева. Бързо се развалят, но едва ли ще Ви трябва за повече от ден два ;), или пък ветрило.

Някои жени си избират малък гребен (‘мъжко гребенче’), който да държат и стискат в дланта си (или по един във всяка длан) по време на контракциите. По този начин, тъй като получава различни сигнали за болка и напрежение, според една теория мозъкът възприема сигнала за болката от контракциите по-бавно и това може да доведе до известно обезболяване.

Ако сте идвали на месечните срещи на групата, вече знаете колко важно е движението и смяната на позицията по време на раждането. Някои родители принтират и ламинират лист със снимки на идеи за полезни позиции, който закачат на хладилника (примерно) докато са у дома, а след това слагат в чантата за болницата.

Ментови бонбонки за Вас и за партньора Ви може да не са излишни. Ще ги намерите учудващо освежаващи.

В същата графа е и балсамът за устни. Устните Ви може да изпръхнат от умора или ако Ви е много топло. При всички случаи обаче не допускайте да се дехидратирате (вижте по-горе).

В болницата е късно тепърва да започвате да се информирате и готвите за кърменето, но пък (вече изчетени) „Книга за кърменето“ на Хана Лотроп и брошури на Ла Лече Лига могат да Ви бъдат бърз справочник и отправна точка, ако все пак имате нужда да си припомните нещо.

Не забравяйте много топли чорапи. След раждането на много жени им е доста студено.

Всякакви предмети, които могат да направят обстановката позната и да Ви накарат да се чувствате „като у дома си“: ако например ползвате аромалампа / арома-камък и у вас често се носи определен аромат, вземете я. Можете да вземете семейна снимка, обичана икона, собственото си меко одеало, калъфка за възглавница, чашата, в която си пиете сутрешната напитка… Можете също да си подготвите музика, която да слушате в болницата…

Ако сте в къщи докато четете този текст, огледайте се около себе си и ще Ви дойдат много идеи за неща, които Ви карат да се чувствате сигурно и уютно. И не, това не е за пренебрегване, но темата е дълга, запазвам си я за отделен пост.

Ако пък освен на сушата ще раждате и във водата, съм почти сигурна, че сте си забравила банския, или пък не сте проверила дали все още Ви става 🙂 Вариант е и да сте с обикновено бельо, или пък без – отново важното е да се чувствате комфортно. А ако греша и всичко вече е изпробвано, то сетихте ли се да обясните на партньора си какво искате да облечете преди да влезете във ваната и къде той може да го намери? Много е вероятно да сте твърде, хм, фокусирана в този момент и да не се сетите за това (както се случи с мен например).

И последно… Сигурна съм, че знаете коя е истинската подготовка за раждането. Тя не е стягането на багажа, а информирането и усвояването на практически умения. Ако искате да ви помогна с това, разгледайте вариантите за курс или се свържете с мен за индивидуални консултации и подкрепа. 

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *