Back

Ще родя ли скоро? Скала на Бишоп.

Има много невидими за нас начини, по които тялото ни се подготвя за раждането. Контракциите са един от последните етапи в този сложен процес. Шийката на матката започва своята подготовка понякога доста преди началото на контракциите. Скалата на Бишоп е едно от средствата, които се използват за оценка на етапа на готовност на тялото за раждане.

За да се подготви за раждането, шийката на матката омеква (узрява), изтънява и се отваря. Тези промени обикновено започват постепенно няколко седмици преди раждането. Медицинският екип използва склата на Бишоп, за да прецени готовността на шийката и бебето за раждане.

Как се изчисляват точките по тази скала?

При изчисляването на резултата се взимат под внимание състоянието на шийката и позицията на бебето. По тази скала се дават от 0 до 13 точки.

Важно: ако имате по-малко от 6 точки, много вероятно е шийката да не е готова за раждане. При 8-9 и повече точки се очаква раждането скоро да започне спонтанно. Според Американския колеж по акушерство и гинекология, ако се пристъпва към предизвикване на раждане, оценката по скалата на Бишоп трябва да е поне 6 точки. В противен случай е много вероятно да се стигне до цезарово сечение.

Ето и самата таблица, по която се прави изчислението (данните може да Ви даде Вашият лекар след вагинален преглед):

Няколко определения

Позиция на бебето

С напредването на раждането, бебето се придвижва надолу в таза. При вагинален преглед лекарят определя положението му спрямо средата на таза (спините). Тази среда се приема за позиция 0. Два см над спините е позиция -2, а 2 см под тях – позиция +2.

Разкритие на шийката

Отварянето на шийката на матката, която е затворена преди началото на раждането. По време на първаия период на раждането (контракции) шийката се отваря до 10 см.

Изглаждане на шийката

Изтъняване, скъсяване. През бременността, шийката прилича на гърло на бутилка, която е плътно затворена от слузеста запушалка. Когато шийката започне да се изглажда, запушалката (тапата) се освобождава като слузесто течение. Шийката се скъсява, свива се към матката и става част от долната маточна стена. Изглаждането се измерва в проценти.

Консистенция на шийката

Преди раждането, шийката на матката е твърда: като върха на носа Ви например. В подготовка за раждането, тя започва да омеква. Счита се за мека (зряла) ако е мека като стиснати устни.

Позиция на шийката

Преди раждането тя сочи към задната част на влагалищната стена. Когато тялото се готви за раждане, шийката се придвижда напред към средна позиция, а след това се измества изцяло напред и вече сочи към предната част на влагалищната стена.

Ако аритметиката Ви е скучна, тук има онлайн калкулатор на точки по тази скала: http://perinatology.com/calculators/Bishop%20Score%20Calculator.htm

Как може да се интерпретира резултатът

8+ точки: най-вероятно раждането скоро ще започне спонтанно. Ако е нужно спешно да се предизвика раждане, има големи шансове предизвикването да е успешно.

6-7 точки: не е много вероятно раждането да започне спонтанно. Предивикването може да е успешно, а може и да доведе до цезарово сечение.

5 или по-малко точки: раждането няма да започне скоро спонтанно и предизвикването вероятно няма да е успешно.

Имайте предвид, че изброените по-горе са вероятности. Няма точен метод за предвиждане на началото на раждането – няма как да знаем дали то ще започне след 2 часа или след 2 седмици. Ниският резултат по тази скала обаче може да е причина да обсъдите алтернативи на индукцията с лекаря си.

Попитайте също как е разположено бебето – възможно е позицията да не е оптимална, например гръбчето му да е към вашия гръб. При всички случаи е важно да имате предвид, че предизвикването на раждане е важно да е по медицински причини и че – като всяка намеса – то има своите рискове. Задавайте въпроси на лекаря си за всичко, което Ви притеснява.

Ако Ви предстои предизвикване на раждане, може да Ви е полезно да научите начини за облекчаване на болката и дикомфорта при раждане в легнало положение. Обмислете дали няма да Ви е полезна подкрепа от партньора Ви или от дула, а защо не и пълен курс за подговка за раждане.

При всички случаи е добре да се запознаете предварително с техниките, които бихте могли да използвате и да набележите тези, които Ви се струват приложими във Вашия случай.

Източници: Национален център за биотехнологична информация, САЩ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53614/

Американски колеж по акушерство и гинекология: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Labor-Induction#score

Childbirth International: наръчник за курсисти

Абонирайте се тук за още полезна информация по за раждането и кърменето.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *